Vizuál

Eltávolítottak egy festményt a madridi Prado múzeumban, hihetetlen az indok!

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.16 | 11:18

Egy női tárlaton kiállított képről kiderült az igazság.

A világhírű madridi Prado múzeum eltávolított egy festményt legújabb, női alkotókat felvonultató kiállításáról, miután kiderült, hogy a kép valójában egy férfi keze munkája.

A múlt héten megnyílt tárlatra látogatók Concepción Mejía de Salvador alkotásaként ismerhették meg a Családi jelenet című festményt, amelynek keletkezését 1890 és 1893 közé tették. Az egykor művészettörténetet hallgató, de végül az államigazgatásból nyugdíjba vonuló Concha Díaz Pascualnak azonban gyanús lett, hogy a meglehetősen rossz állapotú és több helyen hiányos kép nem Mejía de Salvador stílusára jellemző.

Némi nyomozás után művészeti blogjában tette közzé felfedezését, miszerint a mű valódi készítője Adolfo Sánchez Megías (1864-1945), a címe pedig A katona indulása. A Prado tájékoztatása szerint a festmény 2016-ban érkezett a gyűjteményükbe a madridi Zsófia királyné múzeumtól, és az onnan kapott információk alapján válogatták be a mostani időszaki kiállításra.

Az incidens után a kép visszakerült a Prado raktárába, a márciusig megtekinthető Invitadas (Vendégek) című tárlaton pedig eggyel kevesebb, 133 alkotáson keresztül mutatják be a női alkotók szerepét az 1833-1931 közötti időszakban.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló