Vizuál

Kancsalsága miatt láthatott da Vinci olyan zseniálisan?

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.19 | 15:42

Tudósok szerint szemtengelyferdülése lehetett a reneszánsz mesternek.

Eltérő strabismus, vagy más néven divergáló (kifelé néző) kancsalság jellemezhette Leonardo da Vinci látását, vélik szakértők. Egy új tanulmány arra céloz, hogy a reneszánsz géniusz emiatt az időnként jelentkező exotrópia miatt volt képes láttatni olyan mesterien a tárgyak mélységeit és a távolságokat.

 

View this post on Instagram

 

‘Lost’ Leonardo da Vinci Painting is the most expensive painting ever sold For a Record Smashing $450m as of 2018on 15 November 2017 at Christie’s in New York – And It Once Cost Just $60!” – yo for real we live in an awesome time to be an artist. The dude himself “Leonardo” the mastermind, Og, The Godfather of painting has set a new standard. ?❤️ I mean give or take that work of art has appreciated over $900,000 per year for the last 500 years. ?. Although the sucker is dead he probably planed this in advance. I’m excited to see if there are any residual effects contemporary artists can capitalize on such a sale? I’m not about the money I’m about the honey. You know the real stuff that as the world goes round we can indulge in. The sweet stuff. ??✅ What are your thoughts on this??

A post shared by Art | Graffiti | Street Art (@apex_gallery) on

Október közepén megjelent egy szemészeti tanulmány, mely ezt a kérdést feszegeti.

Ahogy szemügyre vettem a festményeit, úgy láttam, hogy minden egyes portrén széttartanak a tekintetek.

summázza Christopher Tyler, a londoni City University professzora, aki a san fransiscoi Smith-Kettlewell Szemkutató Intézet árgus szemű munkatársa is.

 

View this post on Instagram

 

“Triturar é a nova tendência/ as franjas voltaram ” #arte #triturar #monalisa #leonardodavinci #obradearte

A post shared by Roger Brandão (@ro13brandao) on

Hat portrét  –  két szobor, két olajkép és két rajz – is tüzetesen átvizsgáló szakértő szerint több munkán is kiugróan mutatkozik a jelenség. Nem minden alkotás kimondottan önarckép, ám azt lehet tudni, hogy a művész a saját jellegzetességét átruházhatta a megformált alakokra is.

via GIPHY

Tyler körök rajzolásával illusztrálta meglátásait, melyeket az adott művek szemeinek pupilláira, íriszeire és szemfehérjeire illlesztett, és megmérte a látószerv alkotórészeinek pozícióját. Az eredményekből kikövetkeztette, hogy da Vincinek hajlama volt exotrópiára, méghozzá az egyik szeme -10,3 fokkal fordulhatott el, pihenő állapotában. Amikor éppen dolgoztatta, akkor a látószervét egyenesen tudta tartani. A professzor szerint a bal szem élhetett ilyen önálló életet, de erre nincsen kézenfekvő bizonyítéka.

 

View this post on Instagram

 

YEAH!!! EYE NERD STUFF!!! #strabismus #leonardodavinci

A post shared by The Main Cup (@maincup) on

A világ népességének alig egy százaléka rendelkezik ezzel a jellemzővel, melynek segítségével a világot tényleg egy kicsit más szemszögből képes látni.

Amire ránézett, az sokkal inkább sík felületnek tűnhetett számára, mint nekünk, akiknek három dimenziósnak rajzolódik ki ugyanaz a látvány. Ezért tudta könnyebben vászonra vinni azt, ami a szeme elé terült.

A másik szeme rásegített, hogy jobban felfoghassa a 3D-s tárgyakat, ettől volt képes olyan mesterien árnyékolni a festményeit. Hasonló kutatási sémák zajlottak már le korábban, melyek más nagy festőknél – Rembrandt, Degas és Picasso – is fel próbáltak tárni ilyen jellegű látási egyenetlenségeket.

A tanulmány kitér arra is, hogy a da Vincinél látható pupillák különböző iránya és mérete anisocoria jelenlétére is utalhat – azaz amikor az egyik pupilla nagyobb, mint a másik. Tyler úgy véli, hogy ennek az eltérésnek a megléte nem valószínű, viszont akár ezen a módon is jelezhette a művész, hogy az egyik szemével tisztábban lát, mint a másikkal.

A tanulmány elkészítésében részt nem vevő Dr.Julius Oatts, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint a dolgozat érdekes témákat vet fel:

Sok a bizonytalanság – a képek da Vincit a maga valójában ábrázolhatják, illetve a szemeit is, vagy inkább: ahogyan ő látta?

Tyler szerint akkora jelentőségű figuráról van szó, aki megköveteli, hogy alaposan utánanézzenek a zseni mivoltának, teszi hozzá a CNN.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló