Vizuál

Döbbenetes látvány, ahogyan ez a festmény 200 évet fiatalodik

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.07 | 11:32

Két évszázados maszat jön le percek alatt erről a csodálatos olajképről.

A Gizmodo mutatja meg, micsoda bámulatos átalakuláson tud átesni egy régiség: ezt az olajfestményt csak részben tisztítják meg, hogy lássuk a különbséget. Ugyanis nemcsak az intenzív használatban lévő bútorok, de a belső terek képzőművészeti alkotásai is szennyeződnek az idők során. A lakkozás sem tart örökké, ugyanis a védő célú réteg megsárgul, ahogyan telnek az évek. Ha meg már évszázadokról van szó, akkor kifejezetten megcsúnyulhatnak a képek. Így szükségessé válik, hogy a restaurátorok előbb-utóbb eltávolítsák a lakkozást, és új réteget vigyenek fel.

Philip Mould műkereskedő, aki a Fake or Fortune? című BBC-műsor házigazdája is egyben, egy friss Twitteres videóban tárja fel, milyen drámai lehet egy ilyen átalakulás:

 

Hogy az eredeti alkotás ne sérüljön, ahhoz megvannak a műhelytitkok, és nem árt némi szakmai ügyesség sem. Két vattadarab kell a művelethez, melyek közül az egyiket terpentinbe mártják, a másikat pedig semlegesítő folyadékba, hogy megvédjék a maró oldattól a vásznat. De ne próbáld ki otthon, inkább bízd szakemberre, főleg ha pont egy nagy értékű műkincs lóg a faladon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló