Nők

Nagyon nem jó ötlet fokhagymát rakni a vaginába hüvelygomba ellen

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.25 | 14:39

Igen, vannak, aki esküdnek erre a „gyógymódra” még a mai napig. Rosszul teszik.

Régi női praktikának számít ez a fajta „gyógymód”, napjainkban pedig, hála a közösségi médiának, ismét terjedni kezdett az a tévhit, miszerint a vaginába feltolt, meghámozott, nyers fokhagyma képes legyőzni a hüvelyi gombás fertőzést.

Nőgyógyászok szerint ez azonban nemhogy nem használ, de egyenesen árt is annak, aki ilyesmivel kísérletezik otthon.

Fotó: Pixabay CCo

A már meglévő betegségén felül ugyanis sokkal súlyosabb baja is lehet annak, akik bedől ennek a népi hiedelemnek, hasonlóan azokkal a nőkkel, akik petrezselymet tolnak a hüvelyükbe, hogy így indítsák el késlekedő menstruációjukat. Az orvosok elmondása szerint ugyanis bármilyen zöldség berakása fertőzéssel járhat, durva esetben életveszélyes is lehet. Tavaly egy argentin nő meg is halt, miután petrezselyem felhelyezésével próbált elvetélni, a zöldség ugyanis súlyosan megfertőzte.

via GIPHY

A fokhagymás praktikát sokan azért ajánlják, mert úgy vélik, a fűszernövény képes megölni a baktériumokat a hüvelyben is. A nyers fokhagyma ugyan valóban bír antibakteriális és fertőtlenítő hatással, például megfázás esetén, ha elrágcsáljuk, de az orvosok óva intenek attól, hogy a nők a vaginájukba helyezzék fel azt, ugyanis így rengeteg baktériumot vihetnek be oda, ahova nagyon nem kellene.

Ezzel a buta praktikával ugyanis kiváló táptalajt biztosíthat használója például a botulinum baktériumnak, amely imádja a nedves, légmentes helyeket, mérge a legerősebbek közé tartozik, izom-és légzésbénulást is okozhat, legrosszabb esetben pedig halálos is lehet.

Ennek tudatában ki az, aki még képes ilyennel kísérletezni magán?

Fotó: Pixabay CCo

Dr. Jen Gunter nőgyógyász a Twitteren indított harcot a régi hiedelem ellen, és megpróbálja felvilágosítani a nőket a módszer igen veszélyes következményeiről.

A fokhagyma használata, mivel a földben termesztik, toxikus baktériumokat juttathat a hüvelybe

– közölte a doki.

A kaliforniai nőgyógyász határozottan arra kér minden nőt, hogy

ne használják kúpként a fokhagymát, mert rettentően veszélyes.

Dr. Jen Gunter elmondta, a közösségi médiában nagyon felkapott lett az a régi szájról szájra adott népi javaslat, hogy a hüvelygomba ellen helyezzenek fel nyers fokhagymát a nők három napra a vaginájukba.

A doktornő keményen nekiment ennek a hiedelemnek, és Twitter posztok tömegeit eresztette szélnek tanító jelleggel.

Dr. Jen Gunter közölte, hogy semmilyen tudományos magyarázat nincs arra, hogy a fokhagyma gombaölő lenne, kivéve egy petricsészében. A felhelyezett fűszernövény ugyanakkor súlyos fertőzéseket okozhat – írta a Twitteren.

A hüvely tökéletes környezet a botulinum baktérium számára, ami bénulást is okozhat

– tette hozzá.

via GIPHY

Dr. Jen Gunter, a Vagina Biblia írója hangsúlyozta, semmilyen orvosi tanácsot ne fogadjunk el attól, aki azt javasolja a hüvelygomba ellen, hogy – akár egy tampont – toljuk fel a vaginánkba. Elmagyarázta, hogy a fokhagymának valóban vannak antibakteriális hatóanyag vegyületei, mint az alliin és az allicin, de ezek csak laboratóriumi körülmények között fejtik ki hatásukat, és egy petricsészében például tényleg megölik a gombát.

A hüvelyetek azonban nem egy petricsésze

– nyomatékosította a nőgyógyász az egyik Twitter-üzenetében.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.