Nők

Mit lehet tenni, ha a kapcsolatodban lanyhul a libidó?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.02 | 16:03

Egy szex nélküli házasságból jött intim coach már csak tudja.

Egy szexmentes házasságban meghal a libidó. Nincs orgazmus sem. Nem kívánjuk már azt a férfit, akibe egykor szerelmesek voltunk. Irine Fehr, egy 28 éves nő korábban nem ezt képzelte magának.

Régen fontos volt a szex számára, számított neki. Egy szeretetteljes és elköteleződő kapcsolatban viszont a libidója zuhanórepülésnek indult. Nem indult be a síkosodás, így a közösülés is fájdalommal járt. Zavartság, szégyen és a magányosság érzései kavarogtak a nő fejében. Nem tudott a férje szemébe se nézni, elhárított bármiféle intim közeledést. Inkább a háziasszonyi teendőkbe temetkezett: lelkesen shoppingolt és főzött.

Mindenki magánál tartja a saját kulcsát a saját kastélyához

Menthetetlenül összetörtnek, értéktelennek érezte magát, nem tudott elmenekülni az önvád áradata elől. Orvosilag mindent rendben találtak nála, és az alábbi bölcsességgel próbálták doktorai megnyugtatni:

Teljesen normális, ha egy nő elveszti a nemi vágyat egy hosszútávú kapcsolatban.

Legszívesebben sikított volna, mert egyáltalán nem tűnt semmi sem normálisnak ebben a helyzetben. Még nem tett le a reményről, és azt kérdezte magától, hogy őrültség-e azt képzelnie, hogy talán többre volna képes a teste?

Amikor már az észérvek épp elfogynának, de egy belső hang még mindig azt mondja, hogy ki kell tartani, akkor lépett az önismeret egy új ösvényére. Ez az utazás nem csak oda vitte el, ahová gondolta, hogy valaha is eljuthat, de még annál is messzebbre. Felfedezte, hogy mi hiányzott eddig: a helyes kapcsolat a testével, a nemi szerveivel és a saját szexualitásával. Önmaga nem volt jelen addig – most viszont egy kielégítő és derűs élet kapujában találta magát.

 

Amit kiderített, hogy újra kapcsolatba tudott lépni a testével, a vágyaival és a gyönyörrel. Ez nemcsak, fizikailag esett jól, de a lelkét is táplálta.

Nincs recept arra, hogy kinek mi az útja a saját szexuális életének kiteljesítéséhez, hiszen mindenki magánál tartja a kulcsokat a saját kastélyához. Amit ő talált, az az, hogy újra felvette a kapcsolatot önmagával, és így ismét szabadnak érezte magát a bőrében. Ez az önbizalmát is visszaadta. Intimitás- és szex-coachként megosztja tapasztalatait a folyamatról, amin keresztülment.

Ha vágynak rád, az kevés. Tudnod kell, te hogyan vágyj

Nézz ki jól, hogy felpörgesd a pasit, aki mindent meg fog adni neked.

Ez a kultúránk leegyszerűsített forgatókönyve: legyél szexi nő, akkor vágyni fog rád a férfi. Egy ideig. Normálisnak is tűnt, hogy azon dolgozzak, hogy kívánatos legyek. Meg sem kérdőjeleztem ezt. Elsősorban arra figyeltem, hogy a párom vonzónak találjon, inkább mint hogy én mit érzek. Jobban aggódtam azon, hogy nehogy megsértsem az érzéseit, mint hogy megkapjam azt az érintést, ami nekem jó. Az volt az igazság, hogy nem tudtam, hogyan vágyjak, hogy nekem is jó legyen. Minden epekedésemet kiszerveztem rá.

Sosem tanultam addig, hogyan szeretkezzek úgy, hogy nekem is jó legyen. Azt kérdeztem magamtól: mit akarok? Mi esne jól? Megadom-e magamnak az engedélyt, hogy olyan együttlét után sóvárogjak, amilyet én szeretnék? Kérhetem tőle ezt?

Érezni a saját vágyainkat és hagyni, hogy vezessenek, alapvető ahhoz, hogy szexuális személyek legyünk. Jogom van azon dolgozni, hogy úgy létezhessek, ahogyan vagyok, magamért, nem pedig másik egy személy eszköze vagyok.

Ezek az – egyébként ártatlan – kérdések mindig letaglózzák az ügyfeleimet, olyan nőket és férfiakat is, akik a karrierjük és életük csúcsán vannak éppen. Még sincsenek tisztában azzal, mi számukra az élvezetes a szexben. Mindannyian annak a mellékterméke vagyunk, ahogyan szeretkezünk: azaz minden aktusunk a másik megelégítéséről szól, és nem a saját gyönyörünkről. Ha egy kicsit magunkra is figyelnénk, a szégyenérzetünket leküzdve, életre kelne a testünk, csak az által, hogy figyelmet és szeretetet kap tőlünk is.

Ha a szex nem gyönyörteli számodra – azaz nem száz százalékig olyan, amilyenre vágysz – akkor a tested nem fogja akarni

Legyünk őszinték: túl sokszor bújtam úgy ágyba, hogy a testem nem volt rá felkészülve. Még mielőtt kellően benedvesedtem volna, vagy akár igényem lett volna szexre. Túl sokszor maradtam csendben, ahelyett hogy megkértem volna a páromat, hogy például lassítson a tempón. És túl sokszor volt az is, hogy ő elélvezett, én nem. Meggyőztem magam ilyenkor arról, hogy azért nem volt ez olyan rossz, pedig vágytam volna én is a csúcsra jutni. Azon kattogtam, hogy

Ha valami szokatlant kérnék tőle, mást, mint amit eddig tett velem, akkor biztosan zavarba hoznám. Azt hinné, hogy nem vagyok vele elégedett.

Így inkább nem szóltam, mert ez könnyebbnek tűnt. Csakhogy ennek ára is volt. A testem jelzett helyettem is. Szép lassan megfojtott és lezárt engem, néma és élettelen lettem, igazi frigid.

 

Ezt az igazságot minden nőnek tudnia kell:

Minél több kudarc ér a szexben, annál kevésbé fog rá vágyni a tested.

A testünk okos. Beszél hozzánk. Először csak utalásszerűen, később már kiált is. A feladatunk, hogy ezt jól kezeljük. Főleg, ha a gyönyörről van szó. Néha nincs semmi titok, vagy orvosi gond egy hiányzó libidó mögött. A baj az, ha a nő csendben marad, pedig nem érzi jól magát, mert a teste nem kapta meg az őt megerősítő kielégülést. Ha csak adsz, anélkül, hogy kapnál, ki fogsz ürülni.

Lemondtam a testemről, és a vágyról is. Vissza kellett hozzájuk térnem: hallottam, hogy a testem hív.

Aztán el kezdtem kérni azt, ami gyönyört okoz nekem. Pont úgy, ahogyan vágytam rá. Ekkor elkezdtem feltöltődni az érintéssel, a figyelemmel, a mozdulatokkal, a hullámzással, az intimitással. Nem is beszélve az oxitocinról. Minden egyes lökettel a testem egyre jobban felébredt, és egyre készségesebb lett.

Nemcsak a fizikai gyönyör számított: végre feltört azt a páncél, ami mögé rejtettem a valómat. A szégyen és a félelem attól, hogy úgysem teljesülne, amit kérni szeretnék. Óriási változás állt be.

Az igazság a legjobb izgatószer

Ha végre kiböktem, ami után sóvárogtam, illetve ha valamire határozottan nemet tudtam mondani, kifejezvén az őszinte érzéseimet, gátlás nélkül – az teljesen felaljzott. Ahol addig az idegesség és a félelem uralkodott, most a szabadság és az izgalom vette át a terepet.

Amíg egy álca mögött maradtam, hogy milyennek is kéne lennem, addig nem élhettem át, milyen felszabadító dolog magamat szeretni.

A szex addig olyan volt, mint egy idegesség-góc, ahol nincs hová rejtőzni, de most megadtam magam az új élményeknek (olyasmiknek, amiktől eddig feszengtem, vagy szokatlannak véltem), úgy, hogy a másik is lát engem, ilyen kinyílt testtel és szívvel. Hogy kiálltam az igazamért, teljesen felpörgetett: heves szívdobogással, felvillanyozva telítődtem. És ezért újra is kívántam az együttlétet.

A környezetem is felfigyelt a változásra – olyan párok, akik igazi, őszinte és mélyen gyökerező kapcsolatra vágytak. Ha ki szeretnéd próbálni, milyen érzés ez, tegyél egy kísérletet. Ha hallod a fejedben a hangot, ami azt szajkózza, hogy

Ezt már végképp nem mondhatom! Mondd ki! És figyeld, a tested hogyan reagál.

Lassan, kis lépésekkel építsd fel a nagyobb igazságokat. Ne feledd, ez nem arról szól, hogy kísérleti nyúlként kezeled a házi nyuladat. Hanem, hogy nyílt és őszinte legyél, azzal kapcsolatban, hogy ki is vagy valójában.

Ha igazat mondasz, akkor rést nyitsz a falon, hogy a másik is mélyebben beléd láthasson, akár az igazi lényedig. Ez az intimitás próbája, és a kapcsolódásé: két lélek párbeszéde. Neked pedig szembenézés azzal az oldaladdal, amitől korábban féltél – bátorít a Huffington Post hasábjain az intim coach:

Nyitókép: Pixabay.com/claudioscot CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.