Nők

A nők elleni erőszak ellen világnapja van, változtass profilképet

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.25 | 10:00

A nők elleni erőszak megszüntetésésének világnapján kezdődik a 16 akciónap, amelynek első lépéseként a Facebook profilképünkkel is megmutathatjuk, hogy a jó ügy oldalán állunk.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja november 25-én van, és az idei már a 35., hiszen 1981-ben ölték meg először a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták. Az ENSZ közgyűlése csak 1999. december 17-én nyilvánította e napot hivatalos emléknappá. Azóta is minden évben programok sokasága igyekszik felhívni arra a tényre, hogy rengeteg nő válik erőszak áldozatává. Csak Magyarországon évente 40-70 halálos áldozata lesz csak a párkapcsolaton belüli erőszaknak, és még ennél is sokkolób adat, hogy minden ötödik nőt fizikailag bántalmaz a partnere a felmérések szerint.

Néma felvonulás

A 16 Akciónap egészen december 10-ig tart, amikor is az Emberi Jogok Nemzetközi Napja van. Hiszen a női jogok emberi jogok, a nők ellen elkövetett jogsértések, különösen a fizikai erőszak, nem kezelhetőek kulturális sajátosságként, esetleg a hagyományok részeként, hanem egyszerűen az emberi jogok földbe tiprásaként. A 16 Akciónap nyitórendezvénye idén is a Néma Tanúk felvonulás lesz, amikor az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékeznek a résztvevők.

A Un Women (az ENSZ Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével foglalkozó Egysége) idén a Facebookon is készült az eseményre, oldalukon keresztül az ügyre figyelmet felhívó profilképet lehet készíteni.

De miért pont november 25-én van az emléknap?

A Mirabel nővérek meggyilkolása

1960-ban ezen a napon ölette meg Rafael Trujillo a Dominikai Köztársaság diktátora a Mirabal nővéreket, vagy egész pontosan a négy nővérből hármat. A Mirabal testvérek a diktatorikus rezsim ellen küzdöttek, olyannyira voltak kulcsfontosságúak az ellenállásban, hogy Trujillo két legnagyobb problémájának az egyházat és a Mirabal nővéreket tartotta. A három nővért 1960. november 25-én mészároltatta le a diktátor, az esetet közlekedési balesetnek álcázva.

A nővérek halálukkal rögtön a demokráciáért és a nők jogaiért való küzdelmek egyetemes szimbólumává váltak. Az ellenük elrendelt merénylet mélyen megrázta a Dominikai Köztársaság közvéleményét, és ez vezetett többek között ahhoz, hogy Trujillo saját emberei is a diktátor ellen fordultak, és végül 1961. május 30-án, majdnem pont fél évvel a testvérek megöletése után őt is megölték.

A sztoriból regény, később pedig megrázó film is született Ha eljön a pillangók ideje címmel, Salma Hayek főszereplésével.

Éppen ezért, aki úgy érzi, hogy bántalmazó kapcsolat részese, hogy bármilyen tekintetben is megfélemlítés alatt él, netán korlátozzák emberi jogai gyakorlásában, esetleg lelkileg terrorizálják, nem árt tudnia, hogy nincs egyedül. A Nane (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) oldalán minden szükséges információt, kontaktot megtalál a segítségkéréshez. És nemcsak akkor, ha ő van bajban – akkor is, ha a környezetében valaki erőszak elszenvedője, nyugodtan keresse fel a szervezet munkatársait. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló