BabaMama

A méhlepény elfogyasztása bakteriális veszélyt hozhat az újszülöttre, te megennéd?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.01 | 15:30

Menő dolog lett megenni a placentát, de úgy néz ki, szakácskönyve egyelőre nem lesz. Amúgy Kim Kardashian is megette.

A nyugati társadalmakban – beleértve Amerikát is – divatos dolog lett megenni a saját méhlepényt, ami a gyerek megszületésekor távozik a testből. Annak ellenére, hogy milyen brutális ötletnek tűnik, ennek a placentofágia nevű szokásnak a gyakorlói azt állítják, hogy számos előnnyel jár: szerintük megvéd a szülés utáni depressziótól és még tejfakasztó hatást is tulajdonítanak neki – számol be a Science Alert.

Az egyre népszerűbbé váló trendből természetesen a Kardashian-klán sem maradt ki, így a fertőzésekért felelős szervezet, a CDC idejét látta figyelmeztetni a szülés előtt álló kismamákat, hogy a placentofágia során fertőző baktériumoknak tehetik ki csecsemőiket.

Elméletben a méhlepény elfogyasztásának van értelme, ugyanis a placenta igazi energiabomba: tele van vitaminnal, ásványokkal és szülés utáni hormonokkal. De hogy meg is együk, az már keményebb dió.

A szokás hívei arra hivatkoznak előszeretettel, hogy az emlős állatok kivétel nélkül befalják a placentájukat. Viszont az emberekre gyakorolt hatását eddig még nem vizsgálták meg tüzetesen. Ami tanulmány eddig született, azok sem mutattak ki kézzel fogható bizonyítékot, ami a bizarr gyakorlat előnyét alátámasztaná.

Tavaly a kismamák vas-szintjének helyreállítását figyelték, és bizonyosodott be, hogy nem ugrik meg jobban, mint ha például más vasas ételt, mondjuk marhahúst fogyasztanának helyette.

Ráadásul most kiderült, hogy azon túl hogy nem használ, még árthat is a placenta-evés. A CDC friss figyelmeztetéséből kiderül, hogy akár még kártékony kórokozókat is tartalmazhat a méhlepény. A jelentés egy oregoni anyát hoz példaként, aki egy egészséges gyermeknek adott életet tavaly szeptemberben. Pár nappal a megszületése után, a csöppséget az intenzív osztályra kellett szállítani, mert vérmérgezést kapott. Az életveszélyes állapotot a GBS nevű, B-csoportú streptococcus baktérium idézte elő. A gyógyult gyermek alig öt nap után ismét kórházba került: visszatért a fertőzés.

via GIPHY

A doktorok értetlenül álltak az eset előtt, aztán rájöttek, hogy az anyuka pirula formájában szedi a placenta-port, amely tartalmazza a kórokozót. A felnőtteket ez a streptococcus már nem szokta kiütni, de egy kisbaba éretlen immunrendszerével könnyen elbánik.

Az oregoni eset kiugró volt, mert a fertőzés a gyerek belső szerveit, véráramát és agyát is érintette. A labor eredmények egyértelművé tették, hogy ugyanaz a baktérium támadta meg az újszülöttet, ami a tablettában volt. A placenta kapszulákba bekerült az édesanya baktérium-kolóniája, ami a bélrendszerébe és a bőrére is eljutott így, kitéve a fertőzésnek a kisbabáját.

Jelenleg nincs elfogadott módszer a méhlepény „konyhakésszé” tételére. A tanulmányban nem megnevezett cég, amelyet az oregoni nő kért fel, hogy méhlepényét feldolgozza, dehidratálta a világra hozott szervet 46-71 °C fok közti hőmérsékleten, majd por formájában helyezte több száz zselatin kapszulába.

via GIPHY

A kutatók szerint a szárítási folyamat nem hevítette ahhoz eléggé sokáig vagy magas hőfokon a placentát, hogy a kórokozók elpusztuljanak benne:

A méhlepény kapszulásító folyamat önmagában nem elég ahhoz, hogy kiirtsa a kórokozókat. Ezért ilyen formájú fogyasztását nem javasoljuk. A kórházi dolgozók pedig világosítsák fel a kismamákat a lehetséges kockázatokról.

A további kutatásokig lehetőleg jobb kihagyni a menüből a méhlepényt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.