BabaMama

Hihetetlen, de igaz: terhesen is teherbe lehet esni

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.19 | 06:45

Eddig tíz ilyen esetet dokumentáltak a világon, de ennél jóval többször is megtörténhetett.

Várandósan teherbe esni? Ez elsőre nyilván úgy hangzik, mintha egy sci-fi film legelképesztőbb jelenetébe csöppennénk, pedig valójában ez egy létező dolog.

Tudományosan igazolt tény, hogy bizony egy már terhes kismama másodjára is megtermékenyülhet várandóssága elején. Persze ehhez több dolognak is egyszerre kell bekövetkeznie a női szervezetben, így nincs rá sok esély. De legalább 10 alkalommal már biztosan megtörtént a világon, ennyit jegyeztek le ugyanis az orvosok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne történt volna már meg ez többször is, csak legfeljebb nem vették észre, és sima ikerterhességnek vélték a két baba párhuzamos fejlődést az anyai méhben.

Ennek a ritka állapotnak neve is van, szuperfetációnak hívják.

Egyéb emlősfajoknál (egerek, nyulak, macskák, kenguruk) gyakrabban előfordul, emberek között azonban igen ritka jelenség. Ilyenkor nem ikrekről beszélünk, mégis két baba születik meg a terhesség végén, akik között terhességi korban néhány hét eltérés is lehet, sőt, olyan is előfordulhat, hogy más időpontban születnek meg. Különbözhet a születési súlyuk, testhosszuk, sőt a vércsoportjuk is. Ha az édesanyának több partnere is van, akkor az is megeshet, hogy a két párhuzamosan fejlődő, de nem ugyanakkor megfogant magzatnak más az apukájuk.

via GIPHY

A szuperfetáció azért is számít csodának, mert

létrejöttéhez egyszerre három olyan dolognak is meg kell történnie egy időben, ami szembemegy a fogantatás utáni szokásos természetes folyamatokkal

Szuperfetáció akkor jöhet létre, ha különböző menstruációs ciklusokban termékenyül meg a nő. Ilyenkor az első megtermékenyülés után pár héttel megérik, és kiszabadul egy újabb petesejt, ami ismét megtermékenyül. Ez azért nagyon ritka, mert a természet épp az ellen dolgozik, hogy bekövetkezhessen egy ismételt fogantatás a már meglévő embrió érdekében. Amikor ugyanis egy petesejt megtermékenyül, olyan hormonok kezdenek el termelődni a női szervezetben, amelyek megakadályozzák a következő tüszőérést, szóval a petefészekben nem reped meg ilyenkor egy újabb petesejt. Ha azonban nem indulnak el időben ezek a hormonális változások a kismamában, akkor bizony megérhet mégis egy újabb petesejt a következő ciklusban. A sikeres fogantatás után ugyanakkor a méhnyak nyáktermelése is megváltozik, és az így létrejött nyákdugó elzárja a méhszájat, ezzel védve a már megfogant embriót a különféle fertőzésektől, és persze a spermiumok bejutása ellen is védelmet nyújt. Ha azonban nem alakul ki időben a nyákdugó, akkor bejuthat oda a spermium. Amennyiben pedig épp akkor egy újabb petesejt is megérett, a spermium megtermékenyítheti azt.

De még ha ez a két dolog össze is jön egy időben, az még mindig nem jelenti azt, hogy létrejön egy újabb terhesség. Ezekhez még az is kell, hogy a méh nyálkahártyájában meg is tapadjon a megtermékenyült petesejt. De egy már várandós nő méh nyálkahártyájának összetétele jelentősen megváltozik, pont azért, hogy egy  következő beágyazódásra már alkalmatlan legyen, ezzel is védve a már korában kialakult terhességet. Amennyiben azonban a nyálkahártya megváltozása is késik egy kicsit, és a korábban leírt két dolog is összejön, na, akkor beszélünk szuperfetációról.

Legutóbb egy ausztrál kismama adott így életet két babának. Kate Hill tíz napon belül lett kétszer is terhes. A lányok, bár egy napon születtek, teljesen más volt a születési súlyuk, és a vércsoportjuk is. Emlősök között a jelenség gyakoribb. Elsőként Arisztotelész jegyezte ezt le, méghozzá nyulaknál figyelt fel rá.

Címlapi kép: Pixabay CCo

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.