BabaMama

Hogyan kerülheti el a szülő, hogy a gyerek válogatós legyen?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.20 | 09:23

A családi kajálás jó móka, de vajon hogyan kerülhetjük el, hogy a gyerkőc csak turkáljon a finomságok között, és játsszon az étellel? Ma erről lesz szó.

1. Törekedj a változatosságra a kezdetek kezdetétől.

Sok szülő akkor követ el hibát, amikor mindig a gyerek kedvencével igyekszik kedveskedni az egész családnak. Érthető, hogy szeretnétek, hogy a gyerek jóízűen és jó étvággyal egyen, de egyáltalán nem jó, ha megszokja, hogy csak két-háromféle étel kerül az asztalra, az ő kívánságára. Merjetek kísérletezni, különleges finomságokat tenni az asztalra, és a régi, megszokott menüt – például a rántott húst sült krumplival – új elemekkel bővíteni (a brokkoli és az avokádó például remek kísérő lehet). Minél több lehetséges alternatívát kínálunk a csemetének, annál kevésbé valószínű, hogy fintorogva fut a szobájába. Márpedig a változatos táplálkozás a legegészségesebb a világon, így megéri próbálkozni.

2. Ne hagyd, hogy elutasítsa azt, amit meg sem kóstolt.

A pszichológusok nem támogatják azt, hogy a szülő erőszakkal próbálja rávenni a gyereket a gyűlölt étel elfogyasztására: ez természetesen csak traumákhoz vezet, és megutáltatja az étkezést a gyerekkel. Ugyanakkor tudományos tény, hogy a legkisebbeknek sokszor nem elég egy-két alkalom, hogy el tudják dönteni, ízlik-e az adott étel, ezért nem árt, ha a szülő kétszer-háromszor igyekszik kedvesen, de határozottan rávenni a csemetét arra, hogy egyen a kérdéses finomságból. Ha ez nem is megy mindig, fontos, hogy a gyerek legalább egyszer kóstoljon: honnan tudja, hogy nem fog ízleni, ha még soha nem evett hasonlót?

3. Soha ne mondd, hogy „ez most nem fog ízleni”.

Sok szülő ott követi el a hibát, hogy olyan ételt tesz az asztalra, amit ő maga se szívesen eszik, „pedig egészséges”. Mivel a gyerek első számú példaképe a szülő, ez végzetes hiba: csak olyasmit egyetek, amit ti is örömmel vesztek magatokhoz, rengeteg egészséges finomság közül lehet választani. Tilos azzal indítani a vacsorát, hogy „kisfiam, ez most nem fog ízleni, de…”, ez ugyanis felmentés a gyerek számára, ha nincs kedve új ételt megismerni. Ugyanígy az „ez biztosan ízleni fog” félmondat sem túl hatékony, hiszen megint helyette akarod eldönteni, mit is gondol az adott menüről. Hagyd, hadd kóstoljon kedvére, előítéletek nélkül!

4. Ne alkalmazkodj minden szeszélyhez.

Az óvodában és az iskolában – csak úgy, mint a nyári táborban, a gyerekzsúron és a vendégségben – nem csak azt teszik a gyerek elé, amit a legjobban szeret. Éppen ezért akkor teszed vele a legjobbat, ha nem szolgálod ki minden szeszélyét, hanem inkább ahhoz szoktatod, hogy mindent megegyen, ami az asztalra kerül.

5. Vezesd be a szabályt: „Ha ezt nem kéred, nincs más”.

Az előző házirendi pont leginkább akkor omlik össze, ha a gyerek megmakacsolja magát, és semmit nem eszik. A szülő ilyenkor aggódni kezd, hogy árt a csemetének, ezért inkább elkészíti a kedvenc ételt, ami után a kicsi ácsingózik. Ez óriási hiba, hiszen így a gyerek hamar megszokja, hogy elég egy kis hiszti, és máris körülötte forog a világ: a jövőben miért is enne meg bármit, ami elé kerül? A legbölcsebb szülői döntés, ha a gyerek ilyenkor nem kap extra vacsorát: így megtanulja, hogy a korgó gyomor nem válogat.

6. Játssz egy kicsit az étellel…

Meghozhatod a gyerek kedvét a kóstoláshoz és az evéshez azzal is, ha különleges formában tálalod a finomságokat. A gyerekek imádnak játszani, és nagyon fontos számukra, hogy hogyan néz ki mindaz, ami a tányérjukra kerül. Vedd be bátran a lurkót is az alkotás folyamatába, és máris jobb kedvvel ül asztalhoz, bármi is legyen a napi menü!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.