BabaMama

Utazás kisgyerekkel, avagy hogyan bírjuk ki ép ésszel?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.31 | 06:48

Legyen szó az első nagy családi vakációról a tengerparton, vagy éppen csak egy hosszú hétvégéről a nagyinál, aki az ország másik szegletében él, kisgyerekkel utazni mindig komoly kihívást jelent. Mit tehetsz szülőként, hogy könnyebb dolgotok legyen?

1. Készíts listát a teendőkről és a szükséges holmikról.

Egy egészen kicsi gyerek esetében rengeteg holmival kell készülnötök, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érje a családot. A pelenkáktól a cumisüvegeken át a hintőporig rengeteg apróság van, amit nem szabad otthon felejteni, és akkor még nem is beszéltünk a gyógyszerekről és az elsősegély dobozról! Természetes, hogy ennyi mindent szinte lehetetlen észben tartani, ezért a legjobb, ha már az utazás előtti két hétben listázni kezditek a fontos dolgokat. A papír lehet például a konyhaasztalon, ahol mindig szem előtt van, így aztán ha eszetekbe jut egy újabb dolog, az egy pillanat alatt rögzíthető.

2. Egy hátizsákba kerüljenek a baba holmijai.

A sok kistáska és nejlonzacskó ilyenkor csak nehezíti a haladást – és persze a holmik megtalálását – ezért a legbölcsebb döntés, ha egy hátizsákot használtok a legkisebb családtag cuccainak szállításához. Ez rendkívül könnyen szállítható, amíg a buszmegállótól eljutunk a vasútállomásig, és a hosszas gyaloglások során sem okoz problémát.

3. Legyen mindig minden kéznél.

Nem árt, ha előre felkészülünk arra, hogy a vonat, busz, repülő késhet, és ezért hosszabb ideig kell várakozni, mint ahogy azt eredetileg terveztük. Ilyenkor egy sor olyan apróságra van szükség, ami a gyerek napi rutinjához tartozik, tehát a legjobb, ha ezek a holmik mind kéznél vannak. Ne pakoljunk soha semmilyen gyerekcuccot a legnagyobb bőrönd aljára, mert szinte biztos, hogy szükség lesz rá, és akkor aztán jaj annak a szülőnek, aki nem találja…!

4. Készülj fel mindenre… légy türelmes.

Ne legyenek illúzióid: a nyaralás lehet, hogy nyugis lesz, de maga az utazás egy kisgyerekkel általában elég komoly türelemjáték. Különösen akkor, ha a csemete a 12 órás repülőút során végig nyűgös, és ordít, mint a sakál. Rengeteg stressz forrás adott, így sajnos benne van a pakliban, hogy elfogy a türelmed, és kiborulsz egy kicsit. Állj készen erre is: lélegezz mélyeket, relaxálj egyet, hallgass nyugtató zenét, próbálj meg olvasgatni egy kicsit… kinek mi az, ami működik. Ne ordíts, az csak ront a helyzeten.

5. Fárasszuk ki a gyereket felszállás előtt…

…hogy aztán jól kialudja magát a repülőn. Ugyanez természetesen a hosszabb vonat- és buszutakra is érvényes. (Igen, igen, láttunk már kétéves gyereket görögországi buszos kiránduláson, a szülők ott is ugyanezt a taktikát követték.) A módszer tehát egyszerű: hagyd, hogy a gyerekek kifáradjanak indulás előtt, így aztán garantáltan aludni fognak útközben, ami tagadhatatlanul sok terhet levesz a szülő válláról.

6. Mindig a hátsó üléseket válaszd, ha csak lehet.

Bármilyen járműről is van szó, a legokosabb dolog a hátsó ülések felé orientálódni. A legtöbb helyen így közel van a vécé, és nem lát félszáz ember, amikor felállsz, hogy a gyereket álomba ringasd. A buszokon itt eleve több hely van, és kényelmesebben elfértek a sok motyóval együtt.

7. Kérj elnézést, de ne idegeskedj emiatt a kelleténél többet.

Igen, a kisgyerekes utazás hangos elfoglaltság: a gyerek sír, nyűgös, hisztizik, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak hangosan beszél, magyaráz, kérdezget, jön-megy. (Igen-igen, tízéves kor alatt a kicsik valamiért imádnak üvöltve beszélni, ez van.) Csitítsd és fegyelmezd a gyereket a lehetőségekhez mérten, és kérj elnézést a szomszédjaidtól. Ugyanakkor, ha nem fogják fel, hogy egy kis türelemmel kell lenniük, ne stresszeld túl magadat: végeredményben te szülőként megtettél mindent, amit lehetett.

Fotó: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.