BabaMama

Veszélyes a szülői ágy a csecsemőnek? Embertelen a külön szoba?

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.02 | 12:19

Jogos a friss édesanyák aggodalma? Jó-e az bárkinek, ha beveszik a picit a szülői ágyba? Ezt mi el nem dönthetjük a szülők helyett, de összeszedtünk pár érvet és tanácsot, ami segíthet.

DECATUR, IL - FEBRUARY 18: Katrisa Parks puts her eight-month-old son Skyler down for a nap in the room they share at the Decatur Correctional Center February 18, 2011 in Decatur, Illinois. Skyler, who was born while Parks was serving a ten-year sentence for burglary, lives with his mother at the prison, part of the Moms with Babies program at the minimum security facility. The program allows incarcerated women to keep their newborn babies with them for up to two years while serving their sentence. The program boasts a zero percent recidivism rate compared to the statewide rate of 51.3 percent. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Scott Olson / Getty Imagesfotó: Scott Olson

Mikor szülővé válunk, valamelyikünk az ösztönös csecsemőgondozás híve lesz, a gyermek igényeihez igazodik; más viszont több tanácsot és módszert is kipróbál, hátha beválik előbb-utóbb valamelyik. Így van ez az alvás kérdését illetően is.

Mit kíván a pici?

A természeti népek megőrizték az ősök hagyományát, és a mai napig együtt térnek nyugovóra a csecsemőikkel. A gyakorlat azt mutatja, hogy agyonnyomni nem szoktak egy bébit sem, illetve pihentető alvásban is több részük van, mint ha állandóan át kéne futkosni egy külön szobába a pityergő kicsihez. Mérhető előnyei vannak az együtt alvásnak – elemzi a La Leche Liga ide vonatkozó oldala. Az újszülöttek biztonságérzete megkívánja a testközelséget, az anya illatát, a fizikai kontaktust, és hogy hallják a lélegzetvételünket, szívdobogásunkat, a szomjat oltó anyatejről nem is beszélve.

A biztonságra oda kell figyelni, hogy az ágyról ne essen le a bébi, és a felület, amin fekszik is egyenletes legyen. A kibontott hosszú női haj vagy betegség is lehet éjjel veszélyforrás. A túl sok párna vagy ruha nem indokolt, illetve az ágyba esetleg bejáró háziállat is okozhat komoly bajt. Arra mindig ügyeljünk, hogy elég levegő jusson a gyermeknek.

Ami biztos, hogy aki a gyerekágyas időszakban a csecsemővel alvást kényeztetésnek gondolja, az téved. A baba 9-10 hónapig meg van győződve ugyanis arról, hogy ő és az anyja egy és ugyanaz a személy – fejti ki a Kismama Blog.

És én ebben hol vagyok?

Hogy meddig lehet szabad bejárása csemeténknek az általában kialvatlan szülők franciaágyába, és mikor jön el az a pont, amikor már tényleg nem illik összebújnia az ősökkel, arra nincs pontos határ. Van olyan pár, akik első perctől kezdve ragaszkodnak a privát szférájukhoz, és következetesen külön altatják a csemetét. Máshol felváltva alszanak a poronttyal, így az egyikük biztosan ki tudja pihenni magát.

Az angolszász országokban terjedt el először, hogy éjjelre leválasztják a még anyatejjel táplált babát is az édesanyáról. Annak ellenére is, ha a baba egyértelműen hangot ad nemtetszésének, sírni hagyják, amíg ki nem fárad. Ilyenkor azt tanulja meg, hogy hiába vár segítséget, nem pedig „megnyugszik”.

Tragédia sajnos egy ingerszegény zárt szobában is érheti a babát, ha például a légzőközpontjával van valami probléma.

Komoly hullámokat vetett itthon is a 4 évvel ezelőtt történt kettős tragédia, amikor az amerikai Medrano-ikerpárt találta reggelre holtan maga mellett az édesanyjuk. A baleset nem tántorította el az együtt alvás gyakorlóit, ugyanis a tapasztalatok őket igazolják.

Hogyan érdemes?

Ritka, de van olyan csecsemő, aki elalszik önállóan, és az éjjeli etetés után is visszahelyezhető a kiságyába.  Ha a kiságy –esetleg bölcső – a közös szobánkban van, akár karnyújtásnyira, akkor egy kis simogatás/ringatás is csodákat tehet, anélkül hogy kiemelnénk a babát.

Aki viszont jelzi, hogy szorosabb kötelékre vágyik, attól ne tagadjuk meg a testközelséget. Az első ilyen éjszaka biztos fura lesz, de az előnyeit érzékelve áttérhetünk az együtt alvásra. Az összes kisbaba egyéni, és tudjuk, hogy mindegyikük rengeteg energia ráfordítást igényel. Azt mindenesetre borítékolhatjuk, hogy egy kamasz már nem fog a mi hálószobánkba vágyni…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.