BabaMama

Szoptatással a gyógyíthatatlan endometriózis ellen?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.08 | 08:46

Azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatják babájukat, lényegesen kisebb eséllyel kényszerülnek szembenézni az endometriózis diagnózisával.

Az endometriózis egy olyan krónikus, gyógyíthatatlan nőgyógyászati zavar, amely csak az Egyesült Államokban a nők mintegy 10 százalékát érinti. A Brigham and Women’s Hospital friss kutatása szerint azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatnak, lényegesen kisebb eséllyel szenvednek a fájdalmas, életminőséget negatívan érintő betegségtől.

A kutatás során a nők kórtörténetét 20 éven át követték, 1989-től. Ez idő alatt, 3296 nő kapott endometriózis-diagnózist. A szakemberek azt vizsgálták, hogy ezek az anyák mennyi ideig szoptattak, mennyi ideig táplálták gyermeküket kizárólag anyatejjel, és mennyi idő telt el a legutóbbi szoptatási időszak óta.

Kiderült, hogy minden szoptatással töltött hónap 8 százalékkal csökkenti a krónikus betegség kialakulásnak kockázatát. Ez az arány a legmagasabb azoknak a nőknek a körében volt, akik kizárólag szoptattak, vagyis egyáltalán nem használtak tápszert. Azok a nők, akik legalább 18 hónapon át anyatejet adtak a bébinek, 30 százalékkal kisebb eséllyel találkoztak endometriózis-diagnózissal.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló