BabaMama

Szőrős lehet a baba a várandós vitamin miatt?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.16 | 07:43

A várandós vitaminokról keringő számos – vagy inkább számtalan – tévhit közül az egyik legijesztőbb az, amely szerint a készítmények hatására a születendő gyerekek szőrösek lesznek. Hogy ezt az elképzelést tisztázhassuk, dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvostól kért segítséget a ratkotunde.hu.

Szőr a babán?

Akármilyen hihetetlen is ez elsőre, a gyerekek nem ritkán születnek szőrösen. Ez nem azokat a kis pihéket jelenti, amik a kezecskéken és a lábacskákon láthatók, hanem sötét színű szőrt a háton, vagy akár az arcon is. Ez sokakat megrémít, és hirtelen valami magyarázatot keresnek a jelenségre, ilyenkor jönnek elő a várandós vitaminkészítmények. Hiszen mi van, ha szedi azokat a kismama? Akkor most a kislányának, vagy a kisfiának nem kellene szembenéznie a fokozott szőrnövekedéssel?

Nos, első körben tisztázzuk azt, hogy bár lehet furcsa a jelenség, nem fokozott szőrnövekedésről van szó.

Ami a kicsiken található, azt a szaknyelv lanugonak nevezni.

Ez egy puha, a tenyereket és a talpakat leszámítva bárhol észlelhető szőr, mely a születést követő néhány héten belül lekopik, és a helyét az elsődleges szőr veszi át, ami már messze nem olyan feltűnő. A babák testén a szőr a 12. hét körül kezd el nőni, és nagyjából a 19. hétre már az egész testükön megtalálható. Szerepe nagyon fontos, hiszen nélküle a magzatvíz bőrre gyakorolt puhító hatása jelentős lenne, ami komoly gondokat okozna.

A lanugo nagyrésze a születés előtt és közben lekopik, a császármetszéssel világra jött babák esetében intenzívebben lehet jelen. Ugyanannyira természetes dolog, ahogyan a magzatmáz vagy a kezdeti ráncos bababőr is.

A genetika nagy úr

A szőrösödés mértékét a genetika, illetve a biológia határozza meg, semmi esetre sem a várandósság létrejöttét, vagy a magzat kihordását támogató vitaminok. Ezeknek a készítményeknek a szerepe másban áll – magyarázza dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A terhesség létrejöttéhez a szervezetnek fel kell készülnie, hiszen ha nincs egyensúlyban, ha a tápanyagellátottsága nem megfelelő, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy a várandósság nem alakul ki, vagy esetleg koraszüléssel, vetéléssel kell szembenézni. Sajnos a tápanyagok pótlása a világon mindenhol problémás, hiszen csak az étkezés sok esetben erre már nem alkalmas. Ez az oka, hogy a szakemberek jelentős része tanácsolja a várandós vitamin szedését a baba tervezésétől egészen a szoptatás végéig.

Szomorú statisztika, hogy a világon – ahogyan hazánkban is – egyre több a meddő pár. Magyarországon minden 4-5. családra ez jellemző, nekik általában segítséget kell kérniük a megtermékenyítéshez. Mindemellett a koraszülések és a vetélések száma is évről-évre emelkedik. Éppen ezért a vitaminkészítmények közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Fontos a komplexitás, hiszen így az egyes anyagok segíthetik más anyagok beépülését (ahogyan a D-vitamin a kalciumét). Emellett az is nagyon lényeges szempont, hogy a készítményben a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szerves kötési formában legyenek jelen. Ezzel ugyanis elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen, vagy lényegesen nagyobb arányban képesek a szervezetbe beépülni, és azt segíteni, mint szervetlen kötésű társaik.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló