BabaMama

Ajándék a legkisebbnek: mivel lepjük meg a babát?

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.21 | 09:18

Minek örülne egy kisbaba, aki még nincs egyéves? És mi az, amitől a szülők se kattannak be, hanem inkább jól jön?

Egyes családokban a kisgyerekes szülők előre leegyeztetik az érintett rokonokkal, barátokkal, milyen ajándékoknak örülnének a kicsik számára, máshol erre vagy nincs mód, vagy nem szokás. Mindenesetre gyakorlatlan laikusként az ember tanácstalanul állhat a hatalmas babaáruházak csecsemőrészlegénél, és azon morfondírozik, mit lehet venni egy babának, ami hasznos és örülnek is neki.

via GIPHY

A kezdetek…

Az első három hónapban a babák még csak a békés szemlélődés, a kielégítő szopizás és a kényelmes alvás áldott háromszögében érzik jól magukat – ami persze nem jelenti azt, hogy nem lehet nekik olyan ajándékot venni, amit később ne tudnának használni. Ahol várhatóan közel érkezik a baba a karácsonyhoz, ott például össze lehet kötni az ajándékozást a babaváráskor szokásos pelenkatortával vagy ahhoz hasonlóval, amiről korábban már mi is bemutattunk egy videót. A szüléskor úgyis gyakran előfordul, hogy elhalmozzák a kismamát temérdek babaholmival, ő maga pedig nem kap szinte semmit – pedig milyen jólesik olyankor egy doboz bonbon vagy egy kényeztető kozmetikai csomag…

Az alig néhány hónapos babák bőre rendkívül érzékeny, ezért első alapszabály, hogy kizárólag puha és természetes anyagból készült játékokat és kiegészítőket válasszunk nekik. Szigorúan tilos egyévesnél fiatalabb babának olyan plüssállatot adni, aminek a szőre esetleg hullik, kihúzhatóak belőle a szálak – nem véletlenül készül minden babarongyi puha anyagból, ún. bébiplüssből.

Tippek: Zenélő forgó a kiságy fölé, puha hálózsák, csörgő-zörgő zoknik és karkötők kifejezetten babáknak, később birizgálható ágy- és falvédő a kiságyba, kedves formájú éjjeli fény, pihenőszék (itt figyeljünk a típusra, hány hónapos kortól használható!).

via GIPHY

Három és hat hónapos kor között…

…már beindul a világ felfedezése, jöhetnek a kúszni-mászni, megfogni-elérni inspiráló, vidám színekkel teli játékok. Ez alatt a három hónap alatt megfordul, akár még fel is ül a baba, a keze sokat ügyesedik, vagyis egész nap birizgál, meglök, rácsapkod dolgokra – olyan játékot válasszunk, amit még hason is könnyedén tud vizsgálgatni: állvány nélküli játékokat, csörgő-zörgő játszószőnyeget. A csomagolásokon található korosztályi ajánlások tényleg sokat segítenek, de vásárláskor érdemes néha kicsit fölé lőni a játékot a gyerek jelenlegi korának, hogy minél tovább kihasználhassák azt (ez egy-két hónapot jelent maximum).

Tippek: Mászóhenger, keljfeljancsi, zenélő-villogó birizgálható játékasztalka, színes pohártorony, babahinta, játszószőnyeg, puha plüsslabda.

via GIPHY

Hat és kilenc hónapos kor között

Az első fél év végére a baba már elkezdhet kúszni, vagyis nem marad meg a játszószőnyegen, ezért nagyon praktikusak ilyenkor a vastag, puha kantáros nadrágok és rugdalódzók, amik nem forognak el a gyereken, viszont nem fázik fel a kicsi a kalandozás közben. Ezekből van már olyan is, aminek szilikontappancsok vannak a lábfején, ezzel könnyebb az előrejutás. 8-9 hónapos kor környékén beindul a mászáspróbálkozások ideje, és sokat fejlődik a kézügyességük: már nemcsak markolnak, hanem fognak. Apró dolgokat a lenyelés veszélye miatt természetesen még mindig nem adunk, de a babakönyvek, babrálható-tekergethető morzsolgatók mindig beválnak.

via GIPHY

Tippek: Labdatenger (sok színes narancs méretű labda egy zsákban), kúszóhenger, puha babafotel szivacsból.

Kilenc hónap után…

Egy egy év körüli gyereknek már nyugodtan vehetünk lábbal hajtható alacsony kismotort, akár a négykerekű változatot is, aminek a belsejébe még pakolni is lehet. Tapasztalataink szerint ebben a korban nemtől függetlenül minden gyerek örül a játék járgányoknak és babáknak is, valamint a kezdő konyhafelszereléseknek: apró edényeknek, műanyag gyümölcsöknek. Nagy sikere van már ilyenkor a matatófalnak, amihez a játékboltban összeválogathatjuk a kiegészítőket, otthon pedig egy táblára felerősítve szuper és egyedi ajándék válik belőlük.

Tippek: Toronyjátékok, formaválogatók, tologatók, járássegítők, bébitaxik és persze a jó öreg matatófal…

via GIPHY

Kép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.