Femin

7 jel, hogy nárcisztikus kapcsolatból szabadultál

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.07 | 06:45
  • trendindex: 4

Végre, túl vagy rajta! Kizártad a nárcit az életedből, vagy ha még szerencsésebb vagy, ő szabadult meg tőled. Az utóbbi persze ritkább, hiszen a nárcisztikus személyiségzavarral küzdők még az exüket is addig használják, amíg lehet. De mi történt, mégis mi van veled? Íme hét jel, hogy még van mit feldolgoznod...

(kép: Pixabay)

1. Állandóan, mindenért bocsánatot kérsz.

Megszoktad, hogy a nárci mellett kénytelen vagy tojáshéjon járni, hogy meg ne bántsd és magadra ne haragítsd, hisztérikus kitörése elkerülhető legyen. Megszoktad, hogy bármi is történik, neked kell bocsánatot kérned érte, hiszen te vagy a hibás.

2. Mindig mások kedvében próbálsz járni.

Számodra egyértelmű, hogy mások boldogsága fontosabb, mint a sajátod, ezért már eszre sem veszed, hogy mindig, mindenben te vagy az utolsó, még a vadidegeneket is előre engeded, nemhogy a családtagokat. A lényeg a béke, minden más mellékes: te meg főleg kit érdekelsz, nem?

3. Szinte képtelen vagy dönteni.

Eddig mindig mindenben a nárci döntött, és mindig az történt, amit ő akart. Észre sem vetted, hogy esetleg ez nem normális, hiszen tökéletes manipulációs képességével még azt is sikerült neki elhitetnie veled, hogy mindez a te érdekedben történik így. Nem csoda, hogy ha végre szabad a pálya, zavartan nézel, ha tényleg te választhatsz, mi legyen.

4. Rettegsz attól, hogy magadra hagynak.

A nárci úgy jön-megy az ember életében, ahogyan kedve tartja: már azt hitted hogy eltűnt, amikor hirtelen előkerül a semmiből újra. Lehengerlő stílusukkal és látványos gesztusaikkal elhitetik az emberrel a szerelmet, szeretetet, így hiánya hosszú ideig sötét űrt hagy maga után.

5. Hajlamos vagy feketén-fehéren látni a dolgokat.

Igen vagy nem, a „lehet” számodra nem opció többé – ez nem csak a nárcisztikus abúzus áldozataira igaz, de a legtöbb áldozatra mindenképp.

6. Az önbizalmad alaposan meg lett tépázva.

Észre sem veszed, de egy ideje már egyáltalán nem bízol magadban: sem a képességeidben, sem a döntéseid helyességében, sem abban, hogy képes vagy helyt állni nélküle, hiszen eddig ő irányította minden lépésedet. Volt, hogy nyíltan, máskor szépen csendben, manipulatív módon a háttérből.

7. Valószínűleg az átlagnál empatikusabb vagy.

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek igen gyakran az átlagnál finomabb beleérzőképességgel rendelkeznek: hosszú ideig még magát a nárcit is megértették és elfogadták, felmentést adva viselkedésük sötét foltjaira is. Talán épp ez a fajta érzékenység volt az, ami a nárcit vonzotta, ám ez a képesség a személyiségzavaros társ távozása után is megmarad: ideje arra használni, hogy többé ne kerüljön képbe manipulatív, abuzív partner.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.