Femin

2019-ben három amerikai szépségkirálynő is fekete lett

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.08 | 14:48

Ilyen eddig még nem volt az Államok történetében.

Sosem alakult még úgy a tengerentúlon, hogy egyszerre három, rangos szépségkirálynő-választásból is afroamerikai lány kerüljön ki győztesen. 2019-ben viszont a Miss USA, a Miss Teen USA és a Miss America mezőnyét is színesbőrű hölgyek vitték!

Miss Észak-Karolina személyében Cheslie Kryst fejére került a korona május 2-án, a Miss USA választás betetőzéseként. A Miss Teen USA címet Kaliegh Garris érdemelte ki, a Miss America titulust idén pedig Nia Franklin birtokolhatja. Közülük a 28 éves Kryst képviselheti majd az Államokat a Miss Universe globális megmérettetésén.

A három amerikai verseny közül a legpatinásabb a lassan 100 éves Miss America, mely a ’40-es évektől kezdődően engedte meg a színesbőrű hölgyeknek is az indulást. Az első fekete nő csak 1970-ben mérette meg magát: Cheryl Browne akkor nyeretlen maradt, ám 1983-ban már a kevert etnikai hátterű Vanessa Williams ülhetett a trónra.

via GIPHY

A Miss USA 1952-től versenyezteti meg a szépségeket, a tini mutáció pedig 1983-ban indult. Az előbbiben Carike Anne-Marie Gist 1990-ben diadalmaskodott első színesbőrűként, míg egy évvel később a fekete Janel Bishop uralta a fiatalok mezőnyét.

A nőket gyakran tárgyiasító megmérettetések történetében állt be mostanában némi változás: az utóbbi két versenyt szervező Miss Universe 2012 óta nyitott a transzneműek felé is, a Miss America pedig 2018-ban hagyott fel a fürdőruhás mustrával.

Az én korosztályom az első, amelyik ennyire előre képes tekinteni: az inkluzivitás, a sokféleség és az erő benne van a mentalitásunkban. Alig várom, hogy ez a fejlődés tovább folytatódjon.

mondta a jogász Kryst a koronázási ceremóniáján. A döntő mezőnye egyébként távol állt az európai sztenderdektől: mexikói és észak-amerikai indián hölgyeket utasított maga mögé az afro szépség. A három királynő sokszínűsége Kamala Harris szenátornőnek is feltűnt, aki a Forbes beszámolója szerint szívélyesen gratulált is a nem mindennapi győzelemhez.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.