Femin

Kitalálod, melyik országban volt eddig tamponadó?

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.03 | 14:47

Most eltörölték, de egyáltalán hogy jutott eszükbe, hogy megadóztassák a tampont?

Kép: 123rf

Ausztrália kormánya sok évnyi tiltakozás és rengeteg tüntetés után végre eltörli az adót a tamponokról – írja az ausztrál ABC. Ezzel együtt más, nőknek való higiéniai eszközöket is megszabadítottak tőle.

Mondjuk még egy darabig várniuk kell, ugyanis 2019 január 1-én vonják vissza a törvényt, ami eddig évente 30 millió dollárt jelentett az ausztrál államnak. Bár azt mondják, hogy ezzel semmi gond nem lesz, ugyanis a javakra és szolgáltatásokra kivetett adó jóval a várt fölött teljesít, így simán megszabadulhatnak a tamponadótól.

2000 óta tartják luxusterméknek a tamponokat és más egészségügyi termékeket, például az óvszert. Ekkor a kormány “nem feltétlenül szükségesnek” bélyegezte ezeket a termékeket. A legnagyobb tüntetések a törvény ellen 2015-ben zajlott, amikor százezren írtak alá egy petíciót, amelyen az állt, hogy

ne adóztassátok meg a periódusomat.

India már júniusban eltörölte a 12 százalékos adót ezekről az árucikkekről, Magyarországon egyébként még mindig 27 százalék van rajta, pedig az Európai Unió több országában is enyhítették.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló