Femin

Így lehetne elejét venni a szexuális zaklatásoknak, ez a kampány jó példával jár elől

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.04 | 15:13

A hollandok szerint a fiatal srácoknak minél hamarabb meg kell tanulniuk, hogyan tiszteljék a nőket.

A Broadly Vice számol be arról, hogy Hollandiában júliusban indult el egy kampány, melyet a SIRE alapítvány kezdeményezett. A figyelmet felkeltő szlogen úgy szólt, hogy

A fiúk legyenek újra fiúk.

A szervezettől nem áll távol, hogy provokatív akciókra szánja rá magát, ez a kampány ráadásul az egész országot megmozgatja: rengeteg gyereket gondolkodóba ejtettek már arról, hogy hogyan kell az igazi fiúknak viselkednie, milyen sztereotípiák mentén nőnek fel a leendő férfiak, hogyan nyomják el könnyeiket, érzéseiket?

Milyen nyomás nehezedik rájuk, ha azt sulykolják beléjük, hogy céltudatosnak, törekvőnek kell lenniük, gyakran a lány társaik kárára is?

A nemek egyenlőségét zászlajára tűző IMAGINE (Inspiring Male Action on Gender Equality in Europe) munkatársai 12-18 év közötti srácokkal beszélgettek ezekről a problémákról, azzal a céllal, hogy csírájában fojtsák el a nők és lányok ellen irányuló szexuális bűncselekményeket. Hollandiában koedukált, tematikus órák keretén belül irányították a fiatal fiúk figyelmét arra, hogy vegyék tekintetbe, és tiszteljék egymás nemi határait, illetve a sajátjaikat is hogyan húzzák meg.

Az egyik IMAGINE-oktató már január óta konzultál kamasz fiúkkal, szexuális felvilágosításról és a beleegyezéses közösülésről is szó esik köztük. A 24 éves Gijs Hablous annak idején két biológia órán hallott a fogamzásgátlásról és a szexuális úton terjedő betegségekről. Azt is megtanulták, hogyan kell óvszert használni. Kicsit elviccelték az egészet, és akkor még alig esett szó a nemek közti eltérésekről.

Mikor később tisztába jött azzal, hogy mivel jár az, hogy ő egy fehér, jól képzett és a nemével elégedett férfi, akkor kiváltságosnak érezte magát, és rájött, hogy segítene szeretne másokon. Viszont nem tudott sokat a feminizmusról, és amikor ilyen témák szóba kerültek, akkor nem akart senkivel összeveszni. Ezért, amikor hallott az alapítvány tevékenységéről, akkor örömmel állt bele a munkába. Olyan fiatal felnőtt férfiakat kerestek, akik példaként szolgálhatnak az iskolások számára, és akikkel meg tudják beszélni az intimitás kérdését, megelőzvén így az esetleges bántalmazásokat.

Egy ilyen órán olyan gyakorlatok zajlanak, amelyek segítenek kijelölni a személyes határokat.

Két fiúcsapatot szembeállítunk. Az egyik csoport lassan el kezd közeledni a másikhoz, egészen addig, amíg az utóbbiak azt nem mondják, hogy: Állj! Szerintük ekkor már elég közel kerültek hozzájuk. De ezután még egy lépést kell a közeledőknek tenniük, áthágva az éppen felállított határt – így tanítjuk meg számukra, mit jelent a tisztes távolság.

Ritkán akad olyan, hogy egy-egy gyerek elröhögi az egészet, illetve hogy rákérdeznek, hogy van-e olyan, hogy egyáltalán nincs határ. Sok fiú pedig úgy gondolja, hogy nem az ő hibája, ha túl közel engedi magához egy lány, főleg ha az nem mondott kereken nemet neki.

Egy srácnak tetszett egy lány. Mindig füttyentett és kiáltott, ha meglátta. De ő egyáltalán nem reagált erre. Mikor rákérdezett, a lány kimondta, hogy kifejezetten idegesíti ez a viselkedés. A fiúnak fogalma sem volt arról, hogy máshogyan is kezdeményezhetne, vagy hogy mi zajlik le eközben a kiszemeltjében.

Egy másik srác meg volt arról győződve, hogy a miniszoknyát azért veszik fel a csajok, hogy füttyentsenek a pasik. Ekkor egy tanárnő feltett olyan kérdést, hogy

Az is rendjén van, ha a nővéreddel így bánik valaki?

A legtöbb szexuális erőszakot férfiak követik el, nők sérelmére, ezért múlhat sok azon, ha beszélgetünk a fiatal fiúkkal. A szexista poénok táptalaja a fiú közösség, már az is nagyszerű volna, ha egy-két bátrabb legény ilyen esetben szót emelne ezek ellen az élcelődések ellen.

Mindig kényelmetlenül éreztem magam, ha sztereotípiákon alapuló viccelődésnek voltam a fültanúja. Most már jelzem is, hogy ez gáz. És cinkos, aki néma marad ilyenkor.

Gijs Hablous azt is elmeséli, hogy a srácok fölé tornyosul az a ki nem mondott elvárás, hogy mindig keménynek és kanosnak kell lenniük.

Megszokott és cool dolog a lányoknak füttyöngetni, a „köcsög” (faggot) és a „meleg” (gay) szavakat pedig általában negatív aspektusban használják:

Ha nem akarsz éppen kamatyolni, akkor egy köcsög vagy.

A kampány célja, hogy ezeket a sztereotípiákat végképp maguk mögött hagyják a fiatalok. Illetve, hogy a tematikus órák lezárulta után is megbeszéljék egymást közt ezeket a kérdéseket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló