Femin

Alfa-nő probléma: kedves vagy a pasijával, vagy otthon is benne marad az üzletasszony-szerepben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 17:17

Suzanne Venker könyve a Bossyk árnyoldalait hozza, és azt javasolja, hogy lágyuljanak. Igazi vitaindító könyvet írt.

Suzanne Venker írt egy új könyvet: Kalauz a férfiakhoz és házassághoz, az Alfa-nők számára címmel. Olyan vezető pozícióban lévő nőknek próbál segíteni a könyvvel, akiket önállóságra neveltek, és szeretnének jobb társak lenni. A Hackspirit.com  szerint a szerző nem egyszer lesújtó képet fest a párkapcsolatok és a házasságok jelenlegi állapotáról.

 

Az amerikai Venker öt könyvet publikált eddig, melyek témái közt a házasság, a feminizmus és a genderpolitka is szerepelt. Most arra tette a fókuszt, hogy szerinte rengeteg alfa-nő küzd azzal, hogy a személyiségének női oldalával kapcsolatba kerüljön. Egyszerűen nem tudnak kilépni az alfa-üzemmódból, emiatt számos problémájuk adódik a partnerükkel.

Szerinte a válások 69 százalékát a nők azért kezdeményezik, mert ragaszkodnak a vezető szerepükhöz és képtelenek átadni az irányítást. Ez pedig nem működőképes, a legtöbb kapcsolatban.

via GIPHY

Egy alfa-feleség mikromenedzseli, kiosztja vagy akár végre is hajtja a legtöbb döntést. Nagyon egyszerű – ő a Főnök, és kész.

A szerző az érvelését így fejti ki: mikor két, ellenkező nemű ember kapcsolatba lép, tipikusan a férfi lesz az alfa, a nő pedig a béta. A férfi viszi a prímet, míg a nő inkább az elfogadó pozícióba helyezkedik.

 

A házasság megkötése után egy idővel a nő felveszi a mikromenedzser-módot, és elfelejt visszakapcsolni a feleség-verzióra, mint amilyen fogadókész a kapcsolatuk elején volt. Minden viszony kétpólusú – ha a nő is alfává válik, a férfi pedig természete (tesztoszteronja) révén alapból alfa, akkor előbb-utóbb kibukik, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában.

A dolgozó asszonynak határozottnak és erősnek kell lennie a munkahelyén, de ha hazaér, akkor a férjnek nem egy utasítgató valakire van szüksége, hanem egy előzékeny társra.

via GIPHY

A mostani alfa-nők nem az elsők: mindenki látott már a környezetében irányító pozícióban lévő női családfőt. Most viszont rengeteg a matriarka, mert a lányok inkább vezetőképzésben részesülnek, ahelyett, hogy a házartás-vezetést tanulnák ki. Szerinte pontosan ettől esnek szét a házasságok:

Férfiasak lettek a nők. Versengőek, pasisak, túl alfák.

Ami lehet, hogy a szakmai előrejutásukat nagyban segíti, viszont ha a szerelmi életükről van szó, akkor ez egész egyszerűen akadályt fog jelenteni. Mielőtt feldühödnénk, Venker ad megoldási javaslatot: minden kapcsolatot az tart össze, ha a férfi és a női energiák együtt fejlődnek. Két „passzív/negatív” vagy két „aktív/pozitív” párban nem igazán működik.

Ha a nő jóban akar lenni a választottjával, akkor muszáj előkeresnie a saját női oldalát. Ebben van az igazi ereje. Ezt nem úgy éri el, hogy magassarkút húz, vagy hogy vékonyra diétázza magát. Bár ezek is jó dolgok. A nőiesség: inkább attitűd, fejben dől el.

Kedves legyen és lágy, ahelyett hogy keménykedne. Nem kell szürke egérre váltania; ha hasonlat kell, akkor már inkább a sakkra gondoljon az ember lánya.

via GIPHY

Venker szerint a férfiak egyébként hajlandóak elfogadni a női irányítást. A férjek tettei gyakran nem többek, mint reakciók arra, vagy amit a feleség tett/mondott korábban, vagy pont arra, amit nem tett meg vagy nem mondott ki. A nemek ezen tánca leginkább a sakkra hasonlít. Ebben a táblás játékban hiába a király a legértékesebb figura, mégis az egyik legtehetetlenebb. Bármelyik irányba léphet, de csak egy kockányit. Viszont a legtöbb hatalom a királynőben összpontosul: mindenfelé mehet, korlátlanul. És ahogyan mozog, az a királyra is hatással van.

Kérdés, hogy a nők kikérik-e maguknak ezt a dinamikát, vagy ügyesen a magukévá tudják tenni. Fel tudják vállalni ezt a felelősséget, vagy inkább hagyják a csudába az egészet?

Venkerrel is ez esett meg, hogy egy olyan kapcsolatban találta magát, ahol két alfa élt összezárva, és állandóvá váltak a súrlódások. Azt a megoldást választotta, hogy az erősődő kulturális nyomás ellen dolgozva, egyre nőiesebb legyen.

via GIPHY

Végsősoron felszabadító érzés bétának lenni. Az alfa-élet nagyon kimerítő. Akár csak a folyamatos autóvezetés.

Elismeri, hogy nem ment végbe a lágyulás egyik napról a másikra, de következetesen tett érte. Mikor már tudatosan magáévá tette azt, hogy a viselkedése határozza meg a reakcióit, akkor már nem volt feszültség sem benne emiatt.

Egy próbát megér?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.