Femin

Alfa-nő probléma: kedves vagy a pasijával, vagy otthon is benne marad az üzletasszony-szerepben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 17:17

Suzanne Venker könyve a Bossyk árnyoldalait hozza, és azt javasolja, hogy lágyuljanak. Igazi vitaindító könyvet írt.

Suzanne Venker írt egy új könyvet: Kalauz a férfiakhoz és házassághoz, az Alfa-nők számára címmel. Olyan vezető pozícióban lévő nőknek próbál segíteni a könyvvel, akiket önállóságra neveltek, és szeretnének jobb társak lenni. A Hackspirit.com  szerint a szerző nem egyszer lesújtó képet fest a párkapcsolatok és a házasságok jelenlegi állapotáról.

 

Az amerikai Venker öt könyvet publikált eddig, melyek témái közt a házasság, a feminizmus és a genderpolitka is szerepelt. Most arra tette a fókuszt, hogy szerinte rengeteg alfa-nő küzd azzal, hogy a személyiségének női oldalával kapcsolatba kerüljön. Egyszerűen nem tudnak kilépni az alfa-üzemmódból, emiatt számos problémájuk adódik a partnerükkel.

Szerinte a válások 69 százalékát a nők azért kezdeményezik, mert ragaszkodnak a vezető szerepükhöz és képtelenek átadni az irányítást. Ez pedig nem működőképes, a legtöbb kapcsolatban.

via GIPHY

Egy alfa-feleség mikromenedzseli, kiosztja vagy akár végre is hajtja a legtöbb döntést. Nagyon egyszerű – ő a Főnök, és kész.

A szerző az érvelését így fejti ki: mikor két, ellenkező nemű ember kapcsolatba lép, tipikusan a férfi lesz az alfa, a nő pedig a béta. A férfi viszi a prímet, míg a nő inkább az elfogadó pozícióba helyezkedik.

 

A házasság megkötése után egy idővel a nő felveszi a mikromenedzser-módot, és elfelejt visszakapcsolni a feleség-verzióra, mint amilyen fogadókész a kapcsolatuk elején volt. Minden viszony kétpólusú – ha a nő is alfává válik, a férfi pedig természete (tesztoszteronja) révén alapból alfa, akkor előbb-utóbb kibukik, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában.

A dolgozó asszonynak határozottnak és erősnek kell lennie a munkahelyén, de ha hazaér, akkor a férjnek nem egy utasítgató valakire van szüksége, hanem egy előzékeny társra.

via GIPHY

A mostani alfa-nők nem az elsők: mindenki látott már a környezetében irányító pozícióban lévő női családfőt. Most viszont rengeteg a matriarka, mert a lányok inkább vezetőképzésben részesülnek, ahelyett, hogy a házartás-vezetést tanulnák ki. Szerinte pontosan ettől esnek szét a házasságok:

Férfiasak lettek a nők. Versengőek, pasisak, túl alfák.

Ami lehet, hogy a szakmai előrejutásukat nagyban segíti, viszont ha a szerelmi életükről van szó, akkor ez egész egyszerűen akadályt fog jelenteni. Mielőtt feldühödnénk, Venker ad megoldási javaslatot: minden kapcsolatot az tart össze, ha a férfi és a női energiák együtt fejlődnek. Két „passzív/negatív” vagy két „aktív/pozitív” párban nem igazán működik.

Ha a nő jóban akar lenni a választottjával, akkor muszáj előkeresnie a saját női oldalát. Ebben van az igazi ereje. Ezt nem úgy éri el, hogy magassarkút húz, vagy hogy vékonyra diétázza magát. Bár ezek is jó dolgok. A nőiesség: inkább attitűd, fejben dől el.

Kedves legyen és lágy, ahelyett hogy keménykedne. Nem kell szürke egérre váltania; ha hasonlat kell, akkor már inkább a sakkra gondoljon az ember lánya.

via GIPHY

Venker szerint a férfiak egyébként hajlandóak elfogadni a női irányítást. A férjek tettei gyakran nem többek, mint reakciók arra, vagy amit a feleség tett/mondott korábban, vagy pont arra, amit nem tett meg vagy nem mondott ki. A nemek ezen tánca leginkább a sakkra hasonlít. Ebben a táblás játékban hiába a király a legértékesebb figura, mégis az egyik legtehetetlenebb. Bármelyik irányba léphet, de csak egy kockányit. Viszont a legtöbb hatalom a királynőben összpontosul: mindenfelé mehet, korlátlanul. És ahogyan mozog, az a királyra is hatással van.

Kérdés, hogy a nők kikérik-e maguknak ezt a dinamikát, vagy ügyesen a magukévá tudják tenni. Fel tudják vállalni ezt a felelősséget, vagy inkább hagyják a csudába az egészet?

Venkerrel is ez esett meg, hogy egy olyan kapcsolatban találta magát, ahol két alfa élt összezárva, és állandóvá váltak a súrlódások. Azt a megoldást választotta, hogy az erősődő kulturális nyomás ellen dolgozva, egyre nőiesebb legyen.

via GIPHY

Végsősoron felszabadító érzés bétának lenni. Az alfa-élet nagyon kimerítő. Akár csak a folyamatos autóvezetés.

Elismeri, hogy nem ment végbe a lágyulás egyik napról a másikra, de következetesen tett érte. Mikor már tudatosan magáévá tette azt, hogy a viselkedése határozza meg a reakcióit, akkor már nem volt feszültség sem benne emiatt.

Egy próbát megér?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Hackspirit.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Divat
Férfitáskák – Milyet viselj?
  • szerző:nuus
  • 2018. 10. 21.
Sport
Csökkentsd a testzsír-százalékod!
  • szerző:nuus
  • 2018. 10. 07.
A következő cikkek betöltése folyamatban...