Femin

Durva szexfüggőség: a hiperszexualitás 7 jele

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 17:13

A hiperszexualitás több, mint magas libidó, voltaképpen a szexfüggőség egyik fajtája. Márpedig az addikció soha nem jó dolog, minden esetben árt az életminőségnek, és rengeteg párkapcsolatot tesz tönkre. De vajon hogyan ismerhető fel a probléma?

Illusztráció: Pixabay.com CC0

1. Szorongás és stressz esetén a szex számára a mentsvár.

Nem igazán ismer olyan technikákat, amelyek segítségével lenyugodhatna, lehiggadhatna, fókuszálni tudna. Ő az, aki még gyász esetén is azonnal szexelne: nem azért, mert nem szerette vagy tisztelte az elhunytat, hanem mert egyszerűen ez az egyetlen megküzdési mechanizmus – mondhatni pótcselekvés, – ami megnyugtatja.

2. Állandóan maszturbál, könnyen ráfügg a pornóra és a telefonszexre.

Minden embernek szüksége van az önkielégítésre, még ha kapcsolatban is él, de a túl sok maszturbálás már káros – különösen akkor, ha pornó- és telefonszex-függőség is társul hozzá, ami a hiperszexuális pácienseknél egyáltalán nem ritkaság.

3. A hangulata attól függ, kielégült-e aznap (többször is).

Míg az egészséges emberek közérzete és hangulata számos tényezőtől függ, a hiperszexuálisok kizárólag attól függően érzik jól magukat a bőrükben, hogy a napi szexhelyzet hogyan alakult. Ha kimaradt a kéjérzés, idegesek, nyugtalanok és ingerültek lesznek.

4. Nem tudja értelmezni a hűség fogalmát.

A hiperszexuális páciens nem tud mit kezdeni azzal, hogy csupán egyetlen emberrel kellene szexelnie: számára a szexualitás nem intim kötődés, hanem egyszerű fizikai szükséglet, aminek mindenek fölött ki kell elégülnie.

5. Igen gyakran semmiféle mélyebb kötődést nem képes megélni kapcsolataiban.

A sűrű alkalmi szex egy dolog, nagyobb probléma viszont, hogy az ilyen ember intim kötődésre elkötelezett párkapcsolatban sem képes. Többnyire épp a gyakori aktusokkal igyekszik pótolni a lelki intimitást, amelynek megélése számára kihívás.

6. Nem ritkán fura parafíliái is vannak.

Egy kis szadizmus, egy csipetnyi mazochizmus, BDSM, furcsa fétisek…. a hiperszexualitás gyakran teljesen kiszámíthatatlan perverziókkal jár.

7. Nem tudnak leállni, bármennyire is szeretnének.

A legnagyobb baj talán épp ez: a hiperszexuális ember nem ura önmagának, nincs már nála a kontroll. Akár az alkoholista vagy a láncdohányos, képtelen leállni, még ha tönkre is mennek a kapcsolatai addikciója miatt. Szégyenkezik, bocsánatot kér, embereket tesz tönkre, családok omlanak össze miatta, kezelés nélkül azonban képtelen változni.

Hiperszexuális ember párjának lenni nem könnyű, a legtöbbször az egyéni terápia miatt párterápiára is szükség van, de idővel – és kellő elszántsággal – a kezelés sikert hozhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló