Orosz-ukrán háború

Megszólalt az ukrán matróz aki megpróbálta elsüllyeszteni az orosz milliárdos hajóját

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.25 | 17:48

A férfit ugyan letartóztatták az akciója miatt, de már szabadon engedték, és az ukrán hadseregben szolgál.

Tarasz Ostapcsuk már több mint tíz éve dolgozott az Alekszandr Mihejev orosz oligarchához kötött Lady Anastasia nevű hajó főmérnökeként, amikor kitört a háború.

A férfi elmondása szerint február 26-án, miután kikötöttek Mallorcán, látott felvételeket arról, hogy szülővárosában, Kijevben lakóépületeket is rakétatámadások érnek. Nem bírta kiverni a fejéből a gondolatot, hogy a következő csapás az ő otthonukat is érheti.

Ekkor döntött úgy, hogy elsüllyeszti a jachtot

– mesélte a CNN-nek.

Hozzátette: a luxusjacht feltételezett tulajdonosát személyesen is felelősnek tartja a támadásokért. Mihejev a Roszoboronexport orosz hadiipari vállalat vezérigazgatója, amely harci helikopterekkel, tankokkal, rakétakilövő-rendszerekkel és tengeralattjárókkal is kereskedik.

A CNN megkereste Mihejev cégét a Lady Anastasia tulajdonjogával kapcsolatban, a vállalat szóvivője azonban azt válaszolta: soha nem adnak ki információt a vállalat munkatársainak személyes életéről és tulajdonáról, kivéve az orosz jogszabályok által előírt esetekben.

Ostapcsuknak azonban nem voltak kétségei a kérdést illetően.

Ha valami úgy néz ki, mint egy kutya, úgy ugat, mint egy kutya, úgy harap, mint egy kutya, akkor az egy kutya. Ezért, ha tíz év alatt a jachtot nyaralásra használta [Mihejev és a családja], akkor azt gondolom, hogy egyértelműen ő a jacht valódi tulajdonosa

– mondta a CNN-nek.

Miután elhatározta, hogy elsüllyeszti a hajót, Ostapcsuk a Lady Anastasia gépházában, majd a szállásrészen is szelepeket nyitott meg, amelyeken elkezdett beáramlani a víz.

Rajtam kívül még három másik legénységi tag volt a fedélzeten. Bejelentettem nekik, hogy a jacht süllyed, és el kell hagyniuk a hajót

– mondta.

Elmondása szerint a legénység többi tagja is ukrán volt, de „attól való félelmükben, hogy ez az állásukba kerül”, kihívták rá a rendőrséget. A kikötői munkások végül vízszivattyúval megakadályozták, hogy a hajó elsüllyedjen, Ostapcsukot pedig letartóztatták.

A rendőrségnek azt a vallomást tettem, hogy az orosz agresszió elleni politikai tiltakozásként próbáltam elsüllyeszteni a hajót. Választani kell. Vagy Ukrajnával vagy, vagy nem. Választanod kell, hogy Ukrajna lesz, vagy munkád… Nekem nem kell munka, ha nincs Ukrajna

– mondta a CNN-nek.

A spanyol hatóságok végül február 27-én szabadon engedték, a férfi pedig azóta már Ukrajnában tartózkodik, és a hadseregben szolgál.

Forrás: SzMo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.