Orosz-ukrán háború

Az ukránok kilőtték az oroszok csúcstankját: Még forró és füstöl

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.05 | 16:48

Kilőtt T-90M tankkal pózolt Andrij Capljenko ukrán haditudósító egy Facebook-bejegyzésében.

A T–90-es harckocsit a T–88-as típusjelű, kísérleti jármű bázisán fejlesztette ki az 1990-es évek elejére a Nyizsnyij Tagilban található Karcev-Venediktov Tervezőiroda. A fejlesztők tulajdonképpen a T–72BM bázisjárművére építették fel a T–80-as sikeresebb elemeit, azonban a T–90-est már új generációs alváz- és toronypáncélzattal látták el.

A harckocsi azonban csak átmeneti megoldás, amíg a következő generációs harckocsi el nem készül, ez azonban pénzügyi nehézségek miatt sokat csúszik.

Emellett a gyártó életben maradását is jelenti az alacsony darabszámú gyártás, amivel remélhetőleg kihúzzák az új harckocsi elkészültéig. A harckocsi gyártása 1993-ban kezdődött, de pénzügyi nehézségek miatt kénytelenek voltak leállni. Az első 107 darabos széria átadására 1996 végéig került sor. A sorozatgyártásnak új lökést adott India 124 darabos megrendelése, amelyet 2004 végéig teljesítettek. Az orosz hadsereg további 91 darabot rendelt, amelyek leszállítása 2005 januárjában fejeződött be. Az orosz hadsereg a T–90-es harckocsit a Távol-Keleti Katonai Körzetnél rendszeresítette, ahol a klimatikus és úthálózat adottságai miatt jól alkalmazható.

A képen egy kiégett tank látható, amellyel Capljenko szerint az orosz egységek megpróbáltak visszafoglalni egy olyan falut, ahonnan korábban kiverte őket az ukrán hadsereg.

Mindenki örömére, itt egy frissen „kifektetett” orosz T-90-es tank. Még forró és füstöl

– írta a tudósító, aki hozzátette, hogy a Harkiv régióban fekvő falut nemrég szabadította fel az ukrán hadsereg.

A Newsweek szerint ez lehet az első alkalom, hogy megerősítést nyert az orosz hadsereg egyik legfejlettebb tankjának a kilövése.

A T-90M Proriv Áttörés típusnevű harceszköz a T-90-es legújabb változata, amiben többcsatornás észlelőrendszer, megerősített páncélzatú lövegtorony, és nagyobb teljesítményű löveg van.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.