Labdarúgás

A Camp Nouban kezd a Ferencváros

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.10.19 | 14:48

Negyed évszázad után kedden újra a Bajnokok Ligája csoportkörében lép pályára a Ferencváros, amely ráadásul a XXI. század és a klubfutball történetének egyik legsikeresebb együttese, az FC Barcelona otthonában kezdi meg szereplését.

Szerhij Rebrov magyar bajnokcsapata a selejtezőben négy párharcot megnyerve, a svéd Djurgardent, a skót Celtic Glasgow-t, a horvát Dinamo Zagrebet és a norvég Moldét búcsúztatva jutott az európai elitbe.
A Barcelona – csakúgy, mint a Real Madrid – a 25. szezonját kezdi a BL-ben, a katalánok a 2007/08-as idény óta minden alkalommal megnyerték a csoportjukat, 13 alkalommal pedig veretlenül tették meg mindezt. Legutóbb húsz esztendővel ezelőtt fordult elő a gránátvörös-kékekkel, hogy nem tudtak továbbjutni a csoportból. A Camp Nouban félelmetes a gárda a mérlege, legutóbbi 36 mérkőzésén nem talált legyőzőre, a Bayern Münchentől elszenvedett 4-0-s 2013-as elődöntős vereség óta 32 győzelmet és négy döntetlent ért el.

A találkozó favoritja a negyedik kalapos ellenfelekkel szemben is a legritkább esetben veszít pontokat, utolsó hazai vereségét a csoportkörben azonban éppen egy ilyen együttessel szemben szenvedte el, 2009-ben a Rubin Kazany diadalmaskodott a legendás létesítményben, ahol a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem lesznek nézők. A Barca története során csak egyszer, az 1997/98-as BL-idényben kezdte vereséggel a csoportkört, akkor a Newcastle United otthonában kapott ki.

A katalánok kispadján azon a találkozón debütált a BL-ben a holland Louis van Gaal, most pedig honfitársának, Ronald Koemannak lesz az első meccse Barca-trénerként az európai kupaporondon. A holland válogatott szövetségi kapitányi posztját lecserélő, egykori klasszis belső védő jól kezdte az idényt csapatával, hiszen a Villarrealt és a Celta Vigót is magabiztosan győzték le, aztán azonban előbb jött a Sevilla elleni hazai döntetlen, majd szombaton a Getafe vendégeként elszenvedett 1-0-s vereség.
A Barcelona története során eddig négy mérkőzést játszott magyar csapat ellen a nemzetközi kupaporondon: a Vásárvárosok Kupájának 1967/70-es idényben a Rába ETO-t, az UEFA Kupa 1975/76-os kiírásában pedig a Vasast búcsúztatta kettős győzelemmel.

A katalán klub szorosan kapcsolódik a Ferencvároshoz, hiszen az egyesület történetének három meghatározó magyar futballistája is játszott zöld-fehérben, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán és Kubala László is ferencvárosi kötődésű, utóbbit 1999-ben a Barcelona szurkolói az évszázad legjobbjának választották.
A két vezetőedzőnek közös múltja is van, még 1993-ban találkoztak egymással, amikor is a Rebrovval felálló Dinamo Kijev otthon 3-1-re nyert, a spanyolországi visszavágón viszont 4-1-es hazai siker született. Azon az összecsapáson mindketten a hálóba találtak. Az ukrán szakembernek nagy szerepe volt a Barca történetének egyik legsúlyosabb hazai BL-vereségében is (0-4), amikor is a Dinamo Kijev Andrij Sevcsenko mesterhármasával, illetve Rebrov találatával rendezett gálaelőadást a Camp Nou-ban 1997-ben. Érdekesség, hogy Rebrov pályafutása során csak a Barry Town United ellen jegyez több gólt (5) az európai kupaporondon, mint a Barca (3) ellen.

Koeman egyébként a hatodik csapatával szerepel a BL-ben, de nem sok sikere volt az AZ Alkmaar, az Ajax Amsterdam, a Benfica, a PSV Eindhoven és a Valencia kispadján, ugyanis 57 találkozón 26,3 százalékos győzelmi mutatója van, amely a legkevesebb az olyan edzők között, akik legalább 50 mérkőzésen ültek a kispadon. Legutóbbi tíz BL-mérkőzésén nem dirigált győztes csapatot, még 2007-ben a PSV Eindhovennel nyert a CSZKA Moszkva ellen.

A csoport másik mérkőzésén a Juventus a Dinamo Kijev otthonába látogat, a találkozót kihagyja a BL történetének legeredményesebb játékosa, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo, aki megfertőződött a koronavírussal. A kijevieknél már lecsengett a vezetőedző kinevezése körüli visszhangos nyári eset, amikor a feladattal megbízott Mircea Lucescu négy nap után lemondott tisztségéről, hogy aztán egy nap elteltével visszavonja döntését.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.