Tech

Fontos, százezrek adatai szivárogtak ki, te is köztük lehetsz – Itt ellenőrizd

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.06 | 14:51

Káros kóddal gyűjtött fiókadatokra bukkantak múlt héten. Most te is ellenőrizheted, hogy érintett-e az e-mail címed.

A múlt hét során Bob Diachenko kiberbiztonsági kutató bukkant rá egy újabb olyan szerverre, amely több mint 440 ezer, RedLine kártevővel gyűjtött fiókadatot tartalmazott. Ez jelenleg az egyik leggyakoribb információlopó káros kód, amely jellemzően vírusos e-mail csatolmányokba, YouTube videókba és kalózszoftverekbe rejtve fertőzi meg az áldozat eszközeit.

35905365 – computer hacker stealing data from a laptop concept for network security, identity theft and computer crime

Ezzel a módszerrel főleg e-mail fiókok hitelesítőadatait, valamint bankkártyaadatokat próbálnak megszerezni böngésző sütikből, VPN és FTP kliensekből, de gyakori célpontjai a kriptovaluta pénztárcák is

– írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.

Mivel Diachenko az adatbázist feltöltötte a Have I Been Pwned (HIBP) adatszivárgás-ellenőrző portálra, így szerencsére bárki ellenőrizheti, hogy az e-mail címe érintett-e a támadásban. A keresést pofonegyszerű elvégezni, csupán be kell írni az e-mail címünket a HIBP portál (https://haveibeenpwned.com) online adatbázisának keresőjébe.

Amennyiben az e-mail címünk szerepel a RedLine adatbázisban, érdemes azonnal megváltoztatni a hozzá tartozó jelszót, emellett javasolt minden fontos fiókunknál jelszót cserélni, mivel a káros program más belépési adatokat is lophatott eszközünkről. Emellett természetesen az alapos vírusirtásról se feledkezzünk meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló