Tech

Nagy a baj: magyarok jelszavai szivárogtak ki tömegével – csekkold, érintett vagy-e!

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.25 | 13:48

Sokaknak van okuk aggódni.

Az online világ újabb, súlyos biztonsági kihívással néz szembe, miután 26 milliárd adat szivárgott ki a közösségi oldalakról. A felhasználókat nemcsak a jelszavak elvesztése érinti, hanem az érzékeny személyes adatok is a rosszindulatú agresszor célpontjává válhattak.

A kiszivárgott adatcsomag 3800 mappát tartalmaz, mindegyik más-más adatszivárgásból származhat, és az érintett felhasználókat súlyos kockázatoknak teheti ki. A benne található érzékeny személyes adatok lehetővé tehetik a célzott támadásokat és az adathalászatokat, és magas a személyazonosság-lopás kockázata. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szivárgott adatok között magyar .hu domainekről is származnak, ami azt jelenti, hogy magyar felhasználók is érintettek lehetnek.

A szivárgott adatok közül a legnagyobb mennyiség a két kínai közösségi platformról, a Tencentről és a Weibóról származik. A harmadik helyen az amerikai MySpace található, de az adatok érintik még a Twittert (mai nevén az X-et), a Deezer-t, a LinkedIn-t, az Adobe-ot, a Canva-t és a Badoo-t is.

A Cybernews oldalán elérhető egy lista, amely felsorolja az adatszivárgások forrásait, többek között .hu domainekkel kapcsolatosakat is. Ez azt jelenti, hogy a szivárgott adatok között olyan felhasználónevek és jelszavak is találhatók, melyeket ezeken az oldalakon használtak. A Cybernews keresőjével vagy a Have I been pwned

oldalán bárki ellenőrizheti, hogy érintett-e…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló