Tech

Veszélyes! Ezért ne töltsd soha a telefonod nyilvános mobiltöltő állomásokon!

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.30 | 08:18

Senki sem szereti, amikor telefonja lemerül, különösen, ha távol van otthonától. A nyilvános mobiltöltő állomások  jó megoldásnak tűnő választások, de használatuk veszélyeket rejthet magában.

Ezek az eszközök könnyen módosíthatóak oly módon, hogy bűnözők hozzáférjenek a csatlakoztatott telefonhoz, és akár rosszindulatú szoftvereket is telepíthetnek, amelyekkel érzékeny adatokat lophatnak el, beleértve a banki információkat is. Nézzük, ,melyek a leginkább eszélyes helyek:

Repülőterek, tömegközlekedési állomások

Repülőtereken, távolsági busz- és vonatjáraton is találhatunk töltőállomásokat. Ezek használata azonban kockázatokkal jár, mivel sosem lehetünk biztosak abban, hogy az eszközt milyen cég telepítette, és hogy az biztonságos-e.

Szállodák

A hotel szobáiban található USB-portok kényelmesnek tűnhetnek, de előfordulhat, hogy az előző vendég által használt eszközök módosítva lettek, és érzékeny adatokat továbbítanak.

Bérelhető autók

A bérelhető autók USB-portjai ugyanazokkal a veszélyekkel bírnak, mint más helyeken, és az autóban történő töltés során további veszélyt jelenthet a nem megfelelő adapter használata.

Turisztikai látványosságok, könyvtárak

Nyilvános kioszkok a turisztikai látványosságoknál is veszélyt jelenthetnek.

És hogy akkor mi a megoldás? Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy ne engedjünk más készüléket a telefonunk közelébe. Hordozható, külső akkumulátorok (PowerBank) segítségével könnyen megoldható a telefonok töltése, és ezek újratölthetőek bármilyen hordozható töltőállomásról.

Ha mégis nyilvános helyen kell töltenünk a telefont, ajánlott az USB-kábelt saját hálózati adapterbe dugni. Ezenkívül lehetőség van olyan átalakító beszerzésére, amely megakadályozza, hogy az adatok elhagyják a telefonunkat, miközben töltjük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló