Tech

25-ször gyorsabb lesz az otthoni net a ZTE új technológiájával

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.13 | 13:18

A szolgáltatók már próbálgathatják.

Kép: Pixabay

A ZTE egy olyan kütyüt villantott a barcelonai Mobile World Congress épp a napokban zárult technológiai újításokat, prototípusokat felvonultató eseményén, amely minden eddiginél sebesebb internetet hozhat az otthonokba.

Az új, egyelőre csak prototípusként létező eszköz a PON-technológia forradalmi felfejlesztése, ami a jelenleg elterjedt 10G PON technológiához képest hullámhosszonként ötször nagyobb, akár az 50 Gbps-os sebességet is támogatja. Ez a gyakorlatban 25-szörös gyorsulást jelent, ami egészen egyedülálló a piacon. Innen is ered az eszköz neve, az 50G PON.

A prototípus a timeslot-alapú csövek biztosításával pontos sávszélesség-szabályozást tesz lehetővé, míg a késleltetést úgy optimalizálja, hogy minimalizálja a felesleges timeslot-feladatokat, ezáltal a 10 km-es átvitel késleltetése 1,5-2,5 milliszekundumról 200 mikroszekundumon belülre csökken – áll a vállalat közleményében. 

Az 50G PON tehát papíron nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű és rendkívül jó minőségű internetet képes biztosítani az otthoni szolgáltatásokban. Ez pedig egyáltalán nem sci-fi, a ZTE ugyanis mostantól minden magyar szolgáltató számára elérhetővé tette a technológiát, amelyet kvázi “bármikor” bevezethetnek.

Ezen túlmenően a ZTE több mint harminc 50G PON szabványjavaslatot nyújtott be, amelyek közül a fizikai réteg paramétereit, az alacsony késleltetést és az előreirányított hibajavítást (FEC) tartalmazó technológiákat a szabványügyi szervezetek már elfogadták.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Bodrogi Gyula 120 évig akar élni
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.