Tech

A Facebook észre se vette, hogy tömegmészárlást közvetítenek rajta. Miért?

Tizenhét percig ment a közvetítés, a Facebook algoritmusa viszont észre se vette.

Az Új-zélandi rendőrségnek kellett értesítenie a Facebookot, hogy tömeggyilkosságot közvetítenek a platformjukon. Pedig folyamatosan vesznek fel moderátorokat, na meg gyúrják a mesterséges intelligenciát, ami direkt a nem odavaló tartalmak ellen van.

De hát a Facebook az egyik leggazdagabb cég a világon, hogy lehet ilyen gyenge az algoritmusuk?

Ha nem képes észlelni a fegyvereket, lövéseket és gyilkosságot, egyáltalán mit vesz észre? Például a brokkolit. Mike Schroepfer, a Facebook szóvivője nem rég ecsetelte, hogy az MI-jük milyen jól megkülönbözteti a brokkolit a marihuánától. Ezt 90 százalékos sikerrel képes végezni, a tömegmészárlást viszont képtelen volt kiszűrni.

Hany Farid, a Dartmouth professzora szerint a 90 százalék közel sem elég, ha egy Facebook méretű dologról van szó. Szerinte ezt az eredményt nagyjából 20 százaléknyi munkával érték el, e mellől hiányzik a maradék 80 százalék. Ha 100 százalékot beletennének, akkor a rendszer 99,9 százalékos pontossággal működhetne.

Farid szerint még évekre vagyunk attól, hogy a mesterséges intelligencia olyan nüansznyi dolgokat észrevegyen, mint az ember. A robot még nem képes arra, hogy egy lövöldözést megkülönböztessen egy filmtől vagy egy videojátéktól.

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.