Tech

A robotláb, ami magától tanult meg járni

A szülők ünnepelnek, amikor a gyerek magától csinál valamit. Na, itt a kutatók ünnepeltek, mert komolyabb programozás nélkül megtanult járni egy robot.

Fotó: Matthew Lin

A csapat szerint megalkották az első mesterséges intelligenciás robotot, ami megtanult járni anélkül, hogy konkrétan arra programozták volna. Az állatvilágról vettek példát, ugyanis a legtöbb állat nemsokkal a születése után már képes járni. Ennek a robotnak öt percébe telt, mire elkezdett sétálni.

Az evolúció hajtóereje, hogy a környezet és az élőlények teste változik.

Így álltak hozzá a robothoz is, amit arra programoztak, hogy számításba vegye a környezetét és a saját képességeit, és ehhez képest kezdjen magával valamit. Manapság a legtöbb robotnak hónapokba telik, mire megtanulnak érintkezni a világgal, ez az algoritmus viszont megcsinálja pár perc alatt szimplán azzal, hogy próbálgatja magát.

A tanulási folyamat során véletlenszerű mozgásokat végzett, a végén pedig megállapította, melyek voltak eredményesek. Gyakorlatilag magát programozza úgy, hogy saját maga fedezi fel a képességeit és a környezetét. Sőt, azt is megfigyelték, hogy némelyik robot egyedi testtartást fejlesztett ki magának, csak úgy mint az emberek. A kutatók állítása szerint ezzel az algoritmussal olyan robotokat készíthetnek a jövőben, amelyek tökéletesen kiszolgálhatják az embert, ugyanis bármihez képesek alkalmazkodni.

Ha tényleg mindenre képes, amit elmondtak róla, talán kezdhetünk félni.

Ezzel nem szeretnénk találkozni, amikor a robotok ellenünk fordulnak


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló