Tech

Így tényleg egyszerűbb a házimunka, munkára fogtuk a Xiaomi takarítóját

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.04.09 | 11:48

Pár éve elérhetetlen luxus volt a robotporszívó, most már azért elérhetőbb áron juthatunk hozzá. Megéri, de vannak még hiányosságai. És néha rombol is a robot.

Akár lakásban, akár házban élünk, mindennapos harcot vívunk a porral, a hajszálakkal és a kosszal. Én a magam részéről nem rajongok a porszívózásért, hangos, mi is kellünk hozzá, és otthon kell lenni ahhoz, hogy meg tudjuk csinálni. Persze vannak kézi porszívók, de mi ahhoz is kellünk. Pár hete kaptam kölcsön egy Xiaomi robotporszívót, egész pontosan a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO-t. Ez nem csak felporszívóz, hanem fel is mos. Csoda.

Csomagolás és beüzemelés
A csomagolás nem éppen kicsi és könnyű, de a gép meglepően karcsú, de 3,5 kg. A magassága nincs 10 cm, így könnyedén befér a fürdőszobaszekrény alá, és az ágy alá is. A dobozban bőségesen van alkatrész, két kefe, egy víz- és portartályt, egy felmosórész, két felmosókendő, egy dokkolót, valamint egy ehhez csatlakozó tápkábel. Az üzembe helyezés gyerekjáték. A dokkolót bedugjuk, és a porszívót bekapcsoljuk. Nagyon meglepő az, hogy beszél, ha valamire nem akkor erre tuti nem számítottam. Xiaomi Home alkalmazás, ahol simán párosítjuk WiFi hálózatra kapcsoljuk és kész is vagyunk. Mehet a takarítás. Az érdekes, hogy az Apple Otthon alkalmazása nem ismerte fel, először az Amazon Alexa sem, de egyszer csak jött egy üzenet, felismerte az Alexa, onnantól kezdve bármikor el tudtam a hangommal is indítani.

Használat
először fogja és a lézeres szenzorral letapogatja a lakást, ezt folyamatosan nézni, és próbálja elkerülni a tárgyakat. Ez néha sikerül neki, néha nem, a ruhaszárítóra rendszeresen felakadt, és akkor szólt, hogy baj van. Amúgy elég okos, tehát jól navigál, kikerül, átmászik a küszöbön, a szőnyegen, kikerüli a cipőket.  12 beépített szenzor vezérli, hogy merre lehet menni, 8 méteres távolságig tapogat le a lézer, ezt pedig magának térkép formájában rakja össze, hát igen, ami benne van technológia az pár éve egy középkategóriás telefon szintje volt.


Külsőre szép, nekem a fekete volt a társam, és én nem szeretem a zongoralakk felületet, mert porosodik, karcolódik, gyűjti az ujjlenyomatokat, és csillog. Ha rászánom magam arra, hogy beruházzak egyre akkor a fehér modell lesz a befutó. Viszont, nagyon igényesen van összerakva, nem csörög, nem zörög, ha felnyitom a tetejét érzékeli, ha cserélem a tartályt azt is, ha megtelik szól. Kényelmesen használható, és minden gyorsan történik.

A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO már kétféle üzemmódra képes, amit az applikáción belül tudunk kiválasztani, ott ebből három lesz. Vagy csak porszívózik, vagy felmos, vagy mindkettő. Nálunk általában mind a kettő csinálta. A sima nagy több mint fél literes víztartályt ki kell cseréli egy kisebbre, de oda tudunk vizet önteni, felpattintjuk a feltörlő fejet és mehet is a buli. Azt, hogy mennyi víz áramoljon ki, szintén be tudjuk állítani, ahogy a szívóerőt is. Minél erősebb, annál kevesebbet tud takarítani, de a maximális szintre tekerve 2100 Pa-os teljesítmény érhető el, szóval a nagy hatásfok garantált, és az is, hogy szinte mindent összeszed. A porszívózásnál a lézeres LDS és a SLAM algoritmus szerint dolgozik, hogy ne maradjon ki felület, a falak menetén kezdi, aztán szépen bejár mindent, felmosásnál viszont már V-alakban mozog, mintha mi csinálnák. A hibahatár elvileg 2%.

 

Az alkalmazás nagyon jól működik. Első bejárás és sikeres takarítás után a kész térképen be tudjuk jelölni a szobákat, külön külön. Illetve virtuális falakat is tudunk neki szabni, tehát nem kell attól félni, hogy az antik vázánkat felborítja. Vagyis kell, az első bejárásnál. Nálunk nyugodt arccal rántotta le a lámpát az éjjeliszekrényről, ami összetört, de ez nem zavartatta a porszívót amikor bementünk a szobába szépen szívta magába az áldozata maradékát. A lógó kábelekre figyelni kell! Maga a zónás dolog nagyon jó, ha csak az előszobát szeretnénk felporszívózni simán oda küldhetjük, ugyanúgy ahogy felmosathatjuk vele a konyhát. Itt megint hasznos az, hogy működik vele az Amazon okosotthon asszisztense, hiszen bármikor távolról el tudjuk indítani. Lehet távirányi tani az eszközt, de ez inkább csak játéknak jó. Jól csinálja amit csinál, nem kell belenyúlkálni.

 

Összegzés
Az aksi elfogadható, 3200 mAh-s akkumulátor nagyjából 110 perces működést garantál, nálunk az 55nm²-es lakást olyan 60%-os veszteséggel takarította fel, maximális szívóerőn. Az biztos hogy, a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO elképesztően hasznos eszköz, és nagyban segíti azt, hogy a lakásban állandóan tisztaság legyen egyszerűen és gyorsan. Az ára 119 900 Ft ami nem olcsó, (A konkurencia azonban még drágább) azonban ha a felmosó funkciót nem érzed fontosnak, elég a sima porszívó akkor már 100 ezer forint alatt megáll. ITT tudjátok megvásárolni!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló