Tech

Nagyot hibázott a Huawei: pucérra vetkőzteti az embereket a telefonja

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.30 | 14:55

Manapság minden neves mobilgyártó igyekszik mesterséges intelligenciával kiegészített funkciókat beépíteni a telefonjaiba. Az elsődleges fókusz az üzenetírás megkönnyítésén és a képek retusálásán van, mivel ezek nyújtanak közvetlen előnyöket a felhasználóknak. Azonban éppen ez a terület jelenthet komoly problémát, ha egy etikai megfontolások nélküli mesterséges intelligenciát engedünk szabadon, különösen ha rosszindulattal használjuk azt.

A jelentések alapján a Huawei Pura 70 prémium kategóriás okostelefonokban a gépi fotóretusálás funkció talán túlzottan is fejlett: a galériában található intelligens tárgyeltávolító eszköz nemcsak a nem kívánt tárgyakat és személyeket képes eltüntetni a képekről, hanem az emberek ruházatát is. A ruhák eltávolítása után a helyükre kerülő vizuális pótlások gépi generálású “utánzatok”, amelyek első pillantásra nehezen különböztethetők meg a valóságtól, különösen, ha az emberek többsége még nem is látta az eredetit.

Illusztráció: pixabay

Sajnálatos módon léteznek olyan mesterséges intelligenciával működő rendszerek – amelyek gyakran fizetősek -, melyeket rossz szándékú felhasználók arra alkalmaznak, hogy meztelen vagy félmeztelen képeket készítsenek azokról az emberekről, akikkel szemben valamilyen bosszút akarnak állni. Gyakran fiatal, bizonytalan lányok és fiúk lesznek az áldozatok, míg az elkövetők is többnyire fiatalok, akik ezt csupán tréfának tekintik, anélkül, hogy tudatosítanák, milyen súlyos károkat okozhatnak.

A Huawei válaszul a médiában felmerült panaszokra kijelentette, hogy a kínai mobilpiacon jelenlegi sikeres visszatérésükkel párhuzamosan a hamarosan érkező szoftverfrissítésekkel tervezik orvosolni a problémát, és nem volt céljuk olyan telefonokat forgalmazni, amelyek mások levetkőztetésére is használhatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló