Tech

Lehet, hogy nem a robottaxi a jövő nagy üzlete

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.02 | 06:40

Probléma van a jövő egyik nagy bevételi forrása körül. Eddig az összes autós cég azt mondta, hogy a gépjármű vásárlás át fog alakulni, a jövő közlekedési eszköze pedig az önvezető robottaxi.

(kép: 123rf.com)

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerint viszont nem jön ki a matek, és a robottaxik egyáltalán nem érik majd meg – írja a Financial Times.

A jelenleg hozzáférhet adatokból dolgozó Ashley Nunes és Kirsten Hernandez számításai szerint egy mérföld megtétele robottaxival 1,58 és 6 dollár közép esik, míg saját autóval ez 0.72 dollárra jön ki mérföldenként. Ebben a számban pedig már benne van a vizsgáztatás, karbantartás, biztosítás és az üzemanyag is, így nem lehet azzal elhessegetni, hogy az elektromos autók kisebb karbantartási költségei miatt dőlni fog a számítás.

A tanulmány több cégnek is rosszkor jön. A Faraday Future elektromos autós startupot most mentette ki egy utolsó utáni pillanatban érkező befektetés, a Tesla számai romlanak. Az Uber vezetője pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy egy nagy célja van a cégnek, hogy feleslegessé tegye az autóvásárlást.

Két tényező okozza a problémát. Az egyik a kapacitás igénybevétele nevű szám, ami a San Francisco-i taxik esetében 52 százalék. Ez azt mondja, hogy amikor a taxi üzemben van, akkor az idő 52 százalékában utast is szállít. Egy magántulajdonú autónál ez 100 százalék, ha használják, akkor használva van. Ezt a taxitársaságok úgy oldják meg, hogy az üresjárattól független havidíjat kérnek a sofőröktől, így a kapacitás kihasználtságával nem kell minden esetben számolniuk. Az önvezető taxik esetében a sofőr és a társaság fogalma nem értelmezhető: az autók tulajdonosa így maga kell lenyelje az üresjárati költségeket.

(kép: 123rf.com)

A fentiek mellett emberi felügyeletet igényelnek a kocsik, amit ki kell gazdálkodniuk a cégeknek. Ez Nunes és Hernandez szerint 2.35 dollár és 0.05 dollár között változhat mérföldenként, attól függően, hogy egy szupervizorhoz ány autó tartozik. A határt ötven kocsiban húzták meg a kutatók, ami már gombócból is sok, nem hogy robottaxiból.

A végső probléma az, hogy ha a kocsik teljes kihasználtsággal üzemelnek, a járulékos költségek miatt még mindig olcsóbb saját autót venni. Vagy be kell látniuk a kockázati tőkéből üzemelő robottaxis cégeknek, hogy alacsonyabb profitabilitási rátára képesek, mint egy hagyományos taxitársaság. Pedig a mostani San Francisco-i taxicégek sincsenek elkényeztetve, egy 3,35 dollárba kerülő egymérföldes úton 0.27 dollár profit van. Még kiderülhet, hogy ez az egész nem is annyira jó üzlet, mint elsőre tűnt. Vagy valahogy ráveszik a robottaxis cégek a szabályozót és a világot, hogy az eddig externáliaként kezelt környezetkárosítást, baleseteket és felszabaduló időt is beleszámolják a taxidíjba. Nem lesz egyszerű.

forrás: fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló