Tech

Nem érdeklik az új mobilok a magyarokat

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.09 | 07:18

A legtöbb ember számára az 1-2 évvel korábban bemutatott készülékek bőven megfelelnek és nem sietnek kisebb vagyonokat adni a legújabb modellekre.  Az utóbbi megállapítás különösen igaz a nem túl fizetőképes piacokra, mint amilyen például a magyar is.

Emellett az olyan gyártók, mint az Apple a korábban bemutatott készülékeiket is kínálatban tartják, és mi sem mutatja jobban ezek értékállóságát, mint hogy jelenleg egy iPhone 13 kezdőára 800, az iPhone 12-é 700, az iPhone 11-é pedig 500 dollár Amerikában.

Kép: 123rf

A Pulzus Kutató reprezentatív felmérésre szerint a megkérdezett magyaroknak mindössze 1 százaléka cseréli évente a telefonját. 13 és 24 hónap között cserél 12 százalék, 25 és 36 hónap között, tehát három éven belül 35 százalék. A legtöbben, 52 százaléknyian 36 hónapon túl, vagyis vélhetően addig használják, amíg el nem romlik vagy a szoftveres támogatás hiánya már zavaró.

A 60 éven felüliek körében a legnagyobb a száma azoknak, akik hosszabb ideig tartogatják a telefonokat. De a kétéves csereciklus nem a legfiatalabbak, hanem a 40-59 évesek körében a legnépszerűbb, amelynek oka vélhetően a magasabb kereset lehet.

Ennek ugyanakkor ellentmond az, hogy a kétévente cserélők között nagyobb arányban vannak az alap- és középfokú végzettségűek, mint a diplomások.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás nem kérdezett rá a telefonok árára. Tehát könnyen lehet, hogy a gyakrabban cserélők olcsóbb készülékeket vásárolnak.

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Forrás: Napi.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló