Tech

560 milliós jelszóadatbázis tűnt fel a neten

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.17 | 14:44

A jelszavak korábbi hackertámadásokból származtak: ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó ötlet este biztonságosabbra cserélni minden fontos jelszavunkat. Az mindig jó ötlet!

breach

Az internetes oldalak növekedtével sajnos az adatvesztési botrányok is egyre nagyobb volumenűvé válnak. Az internetes biztonsággal foglalkozó elemzők évente elmondhatják, hogy új rekord született. Legutoljára a 2016-os év számított rekordméretűnek: 1093 különböző adatszivárgásról tudnak a kutatók, ami egyrészt negyven százalékkal több, mint a megelőző év hasonló száma. Másrészt pedig olyan önmagukban is elképzelhetetlen incidensek találhatók ezen a listán, mint a Yahoo, amelytől 1 milliárdnál is több felhasználójának adatát lopták el, és kínálták eladásra az adatok feketepiacán.

Az ilyen adatbázisok ráadásul nem csak egy verzióban léteznek. Lelkes gyűjtögetők újabb, több forrásból összerakott csomagokat állítanak elő, amelyek feltűnésükkor újabb támadásokat generálhatnak. Egy ilyen csomagot fedezett most fel a Kromtech Security Research Center. Az adatokat a korábbi Linkedin, LastFM, Tumblr és Dropbox elleni támadásokból szedte össze az adatbázist összeállító, a kutatók által az egyik fájlban található név miatt Eddie-nek hívott ismeretlen.

Megijedni ér, jelszót cserélni kötelező

Aki a fenti szolgáltatások valamelyikét használta az elmúlt években az nyugodtan feltételezheti, hogy az ő jelszava is ott van az adatbázisban. Kivéve persze, ha az első hírek hallatán megváltoztatta azt.

Szerencsére van módszer annak az ellenőrzésére is, hogy a felhasználói fiókunk érintett volt-e adatszivárgásban. A nagy jelszóadatbázisokat gyűjtő Troy Hunt oldala a Have I Been Pwned a beírt felhasználónevünkre, emailcímünkre keresve végig tudja fésülni az azonosítónk után a gyűjtemény elemeit. Nem megynyugtató látvány, de legalább biztosan lehet tudni, hogy jelszót kell cserélnünk. Arról, hogy milyen a jó jelszó és hogy kell rá vigyázni itt írt a Fintechradar.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.