Tech

Direkt tartja vissza az Apple az új funkcióit, az Európai Unió szerint szabályt sértett a cégóriás

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.26 | 11:33

Három új funkciót tart vissza az Apple Intelligence az EU-ban az év hátralévő részében. Az ok: a Digitális Piaci Törvény által hozott jogi bizonytalanságok. Eközben az Európai Unió szerint szabályt sértett a cégóriás és vizsgálatot indítanak ellene.

Az Apple bejelentette, hogy három új funkciót – iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence – nem fognak bevezetni az EU-ban az év hátralévő részében a Digitális Piaci Törvény (DMA) által okozott jogi bizonytalanságok miatt.

Az Apple visszatartja az új funkcióit, az Európai Unió pedig vizsgálatot indít ellenük/Fotó: 123rf.com

Bár az Apple nem pontosította, hogy a DMA mely szempontjai aggasztják, spekulációk merültek fel arról, hogy a versenytársak hozzáférést kaphatnak az Apple Intelligence funkciókhoz és a felhasználói adatokhoz – írja a techworld.hu. Fred Sainz, az Apple szóvivője ezzel kapcsolatban ezt mondta:

„Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót mutatott be, amelyeket örömmel hozunk el felhasználóinknak világszerte. Nagyon motiváltak vagyunk abban, hogy ezeket a technológiákat minden felhasználó számára elérhetővé tegyük. A digitális piaci törvény (DMA) által okozott szabályozási bizonytalanságok miatt azonban úgy gondoljuk, hogy három ilyen funkciót – iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence – nem tudunk idén bevezetni az EU-s felhasználóink számára.

Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti. Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat az uniós ügyfeleink számára a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk.”

Ez nem az első alkalom, hogy az Apple eszközök funkcionalitása eltér az EU-ban és más régiókban. Az Apple nem adott meg határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor válhatnak elérhetővé a funkciók az EU-ban. A többi régióban várhatóan ősszel indulnak el.

Eközben az Európai Unió szabályozó hatóságai bejelentették, hogy az Apple megsértette az új, átfogó technológiai szabályokat, mert a tech-óriás rendszere nem teszi lehetővé a vásárlóknak, hogy az App Store-on kívüli alternatívákról tájékozódjanak és azokat válasszák – írja a portfolio.hu. Az Európai Bizottság azt is közölte, hogy új vizsgálatot indított az Apple ellen a fejlesztőkkel kötött szerződési feltételek miatt.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló