Tech

Nyakláncnak sem rossz, fülhallgatónak még jobb – teszteltük a B&O Play H5 fülest

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.26 | 06:45

Borsos ár, de tökéletes hangzás és prémium kivitel jellemzi a dán hign-end audio cuccok gyártójának első vezeték nélküli fülhallgatóját.

A Bang & Olufsen névnél talán semmi sem cseng jobban a hangtechnikai eszközök világában, annál is inkább, mivel a dán gyártó minden egyes terméke egy kis designer műremek. Nincs ez másképp a cég első in-ear wireless fülhallgatójával sem.

Az Apple Airpods megjelenésének hatására egyre több gyártó áll majd elő vezeték nélküli fülbe dugós fülhallgatókkal, a B&O pedig már tavaly év közepén bemutatta erre a saját verzióját, ami első ránézésre máris egy nagy pozitívumot tud felmutatni az Apple füleséhez képest: bár vezeték nélküli, Bluetooth eszközről beszélünk, a két kis hangszórót egy textil borítású kábel köti össze, aminek nagyon jó hasznát fogjuk venni abban, hogy ne hagyjuk el az eszközt: a fülből kivéve, a nyak előtt a fülesben lévő mágnesek segítségével összekapcsolva akár nyakláncként is hordható, amikor nem hallgatjuk, de mivel nem egy merev pántról van szó, bármikor össze is tekerhetjük, és elrakhatjuk. Minimális helyen elfér, de mégis egy csomagban marad. A városban közlekedve milliószor kell egy-két másodpercre kikapunk a fülest, a H5 esetében ilyenkor simán csak elengedhetjük, és ott lóg a nyakunkban, anélkül, hogy lefoglalná az egyik kezünket, vagy zsebre kellene rakni.

A doboz kézbevételekor rögtön megragadta a tekintetünket a „Walk. Run. Ride.” felirat, ami egy elég bátor vállalás egy hallójáratba dugható fülhallgatótól, és aki használ ilyeneket, az tudja is, hogy miért: futás közben ezek a cuccok azért hajlamosak kipotyogni az ember füléből, a legtöbben ezért sportoláshoz külön fülest rendszeresítenek, amit mondjuk a fülcimpára lehet akasztani a biztos tartás érdekében.

A B&O Play H5 esetében a gyártó a csomagba rögtön hét pár (három szivacs és négy szilikon) különböző füldugót mellékelt, hogy lehetőleg mindenki megtalálja azt a méretet, ami az ő fülanatómiájának a legjobban megfelel. Erre nem csak azért van szükség, hogy tényleg lehessen sportoláshoz is használni, és a helyén maradjon, de alapból is egy viszonylag nagyobb és nehezebb fülhallgatóról van szó, ami a rázkódással nem járó tevékenységek közben is könnyebben kitornássza magát, ha nem tökéletes az illeszkedés. Nekünk ezzel nem volt problémánk, de illúzióink nincsenek, lesz olyan felhasználó, aki futáshoz már nem a H5-ot fogja használni.

Ha megtaláljuk a megfelelő méretű füldugót, akkor viszont sok bajunk már nem lesz a H5 viselésével, ugyanis egy tényleg nagyon jól megtervezett fülesről van szó. Akár több órán keresztül is lehet hallgatni anélkül, hogy nyomni kezdene. Nem fárad el tőle a fül, kényelmes.

A fülhallgató az anyaghasználat terén is prémium kategóriás, jó tapintású műanyagból készült, a kialakítás por és izzadságálló, a felszínén nem látszanak a maszatok és az ujjlenyomatok. A design kellően minimál, nem hivalkodó, akár egy üzletember nyakában is simán el tudnánk képzelni, de egy lazább outfit esetében sem tűnik túlzóan elegánsnak. Mindenhez passzol.

Az eszközt a dobozban található kis USB-csatlakozású kockával lehet feltölteni, az ezen kialakított mélyedésekbe a fülhallgatók szintén a bennük található mágnesek segítségével pattannak bele. Teljes feltöltéshez kicsivel több, mint egy óra szükséges, ez után tapasztalataink szerint körülbelül négy és fél órán keresztül lehet vele folyamatosan zenét hallgatni. De már viszonylag rövid töltéssel is meg tudunk hallgatni egy egész lemezt.

Ide kapcsolódik viszont a H5 egyik legidegesítőbb tulajdonsága. A fülhallgató a be- és kikapcsolás, valamint a kapcsolódás mellett akkor is ad hangjelzést, amikor az eszköz merülni kezd. Az alacsony feszültséget amúgy a kis jelzőfény pirosra váltása is mutatja, ez azonban a fülhallgató belső oldalán van, így nem látszik (talán jobb lenne nem a fülesre, hanem a vezérlő gombok mellé pakolni a lámpácskát), ezért a hangjelzés teljesen indokolt is, a H5 viszont kb. percenként csipog egyet, amíg az egész le nem merül. Tök jó, hogy jelez, de elég lenne csak 2-3 pittyenés, aztán hagyni kellene az embert nyugodtan zenét hallgatni az utolsó 10 percben, mivel egy mobil eszközről van szó, nincs mindig lehetőség a töltésre. Ezért  hiába csipog a cucc, úgyse tudja feltölteni a felhasználó, az utolsó energiamorzsákból viszont mindenki inkább zenét hallgatna szívesebben, mint jelzőhangokat.

Az összekötő kábeleken a fülhallgatókon kívül található a bal oldalon egy három gombból álló kis panel, amivel hangerőt lehet állítani, hívást lehet fogadni (természetesen head-setként is használható a H5, mikrofon is van benn), és a zenét lehet elindítani, megállítani, valamint léptetni. Az eszköz bekapcsolásához kicsit nehéz megtalálni az egyszeri rövid nyomás hosszúságát (elég röviden kell megnyomni), a többi funkciónknál már nem volt ilyen problémánk. Kikapcsolni pedig már nem is feltétlenül kell, ugyanis ha a mágnesekkel összepattintjuk a két fülest (mondjuk a nyakunkban), akkor már ki is kapcsol az egész.

A fülhallgató Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a zenelejátszóhoz/telefonhoz, teljesen hagyományos és egyszerű módon. A kapcsolat erőssége sok mindenen múlhat, de mi akár 5-6 méterre is simán el tudtunk sétálni anélkül, hogy szakadozni kezdjen a vétel.

A H5-höz egyébként egy külön alkalmazást is le lehet tölteni, amivel elvileg különböző hangprofilokat és preseteket lehet beállítani, de ezt mi nem találtuk az app-ban. Mondjuk enélkül is elég jól szól. Nagyon jól. Ez viszont el is várható több mint 70000 forintba kerülő fülhallgatótól.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló