Tech

10 dolog, amiben Észak-Korea különcködik a technológia téren

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.24 | 12:00

A világ utolsó, a külvilág elől hermetikusan elzárt országában természetesen minden azt szolgálja, hogy az uralkodó elit kegyetlen rémuralma minél szilárdabb maradjon. Ez alól nem lehet kivétel a technológia sem. De az élet változik, és a fejlődésre sajátos válaszokat adtak az országban.

Ez persze annak is köszönhető, hogy az országot uraló Kim Jong-un Európában tapasztalta meg a Nyugat ópiumát. Ezt kellett valahogy összehoznia a rendszer fenntartásáért felelős kegyetlen szigorral és ezért született néhány egészen különleges megoldás is.

via GIPHY

Intranet

A “világhálóról” gyakorlatilag le vannak vágva, de az országban van saját “internet”, mondjuk alig használhatja valaki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon, nagyon, nagyon kevesen kiléphetnek a világhálóra, de a többség a saját hálózatot, a Kwangmyongot használhatja csak. Ugyan az intranet hálózaton elvileg a kereskedelem is engedélyezett, 2015-ben még webshop is nyílt, többnyire intézmények oldalai találhatóak rajta.

Saját Facebook

Persze a Facebook tiltott gyümölcs, szerencsére lefejlesztették a saját változatukat. Amit állítólag fel is törtek azonnal. Viszont a felhasználók üzeneteket küldhettek egymásnak, sőt még posztolhattak is a másik üzenőfalára.

via GIPHY

Kevés okostelefon

Minden tizedik észak-koreai használ csak okostelefont: a legnagyobb (és egyetlen) szolgáltató, a Koryolink 3 millió felhasználóval büszkélkedhet.

A hívásokat erősen korlátozzák

Természetesen a nemzetközi hívások le vannak tiltva. Kivétel a félig-meddig eltűrt illegális telefonhasználók köre a kínai határ mentén. Itt ugyanis csempészett SIM-kártyákkal, ha elkapják a kínai szolgáltatók jeleit, lehetséges a telefonbeszélgetés. De elég egy engedély nélküli kártya vagy telefon, és máris börtönbe zárják az embert.

via GIPHY

A számítógépek a gazdagok kiváltsága

Van jópár PC az országban, de gyakorlatilag csak a gazdagoknak elérhető. Vagy azoknak a szerencséseknek, akiket a kommunista kasztrendszer beenged a Phenjan egyetemre. Mindenki másnak ott van néhány nyilvános, alaposan megfigyelt készülék.

via GIPHY

Az USB-ket divatkiegészítőnek használják

PC-ből ugyan nincs sok, de USB-ből annál több van. Ezért a találékony városi fiatalság egyszerűen divatos kiegészítőként hordja azokat.

Az operációs rendszer Linux alapú, és nagyon hasonlít az OS X-re

A saját operációs rendszer neve mi más lenne, mint Vörös Csillag. Van benne szövegszerkesztő, naptár, de még zeneszerző program is. És egy rejtett funkció: sok USB-t csempésznek be Kínából, rajtuk hírekkel, filmekkel, zenékkel. Az op rendszer automatikusan megjelöl minden érzékelt fájlt, így mindenhova nyomon követhetőek lesznek másoláskor. Amúgy a rendszer megszólalásig hasonlít az OS X-re.

A tabletek forrása is Kína

A tabletek első számú felhasználói a gazdagok. A saját fejlesztésű, Woolimnak nevezett, Kínában gyártott tabletet tavaly mutatták be. Nincs rajta wifi vagy Bluetooth, és egy Android-szerű rendszer fut rajta. 250 euró egy darab, de ez keveseknek elérhető csak.

via GIPHY

Néhány szerencsés embernek van tévéje, de sok mindent nem tud nézni rajta

Mára már nem olyan szokatlan dolog TV tulajdonosnak lenni Észak-Koreában, hiszen a kormány ezen keresztül tudja rázúdítani a propagandát az emberekre. A készülékeket azonban gyárilag hangolják az állami adókra, és a rendőrség rendszeresen ellenőrzi a háztartásokat, hogy megpiszkálta-e valaki a beállításokat.

via GIPHY

Az emberek választhatnak a mobilszolgáltatók között

Az első  és legnagyobb szolgáltató persze a Koryolink, amit az állam az egyiptomi Orascom céggel működtetett. A cég azonban kegyvesztett lett, az állam pedig alapított egy riválist Byol néven. Elemzők szerint a két telekommunikációs cég hamarosan egybeolvad, az Orascomot pedig kifúrják a kicsiny piacról.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.