Tech

Szem-implantátum, folyamatos kiterjesztett VR valósággal, jöhet?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.06 | 08:13

Eljött az ex-szürkehályogos, kiborg nyugdíjasok ideje.

Az Omega Ophthalmic nevű eszközt arra fejlesztették ki, hogy túlszárnyalja azt, amivel már a Google és más tech-cégek is próbálkoznak: a szemüvegekhez és kontaktlencsékhez képest óriási előrelépést jelenthet ez az implantátum, számol be a Techcrunch.

A látószervbe műtéti úton helyezhető eszköz a szemen belül teszi lehetővé a kiterjesztett valóság észlelését. Vadul hangzik, de a beültetett szemlencsék nem igazán számítanak manapság újdonságnak: akár szürkehályogot vagy más elváltozást is korrigálnak már így, elsősorban idős páciensek esetében. Csak Amerikában évente 3,6 millió embert vetnek alá ilyesféle eljárásnak. A homályos szürkehályog eltávolítása után behelyeznek egy vékony műanyag pótlást.

A cég alapítója, Gary Wortz szemész lát lehetőséget abban, hogy interaktív érzékelőkkel megtuningolt lencséket is be lehessen így ültetni. Akár gyógyszeradagoló vagy AR/VR (kiterjesztett és virtuális valóság) szenzoros eszközökről is szó lehet. Elon Muskra és az ő agyi idegeket érintő elképzeléseire utalva fogalmazza meg Wortz a terveit:

Mi a kesztyűt alkotjuk meg. A látószerv belsejében hozzuk létre ezt a parányi teret, melyet tartalommal tölthetnek meg a fejlesztők.

Szerinte a sasszemmel rendelkező fiatalok nem fognak tolongani, hogy kicseréltessék ép szemlencséjüket, de az idősebb korosztály tagjai így is, úgy is rákényszerülnek valamilyen beavatkozásra, amely az önállóságukat biztosítaná. Egy kiterjesztett térkép például segíthet nekik eligazodni, vagy figyelmeztetést is adhat, ha orvosi beavatkozásra van szükség. A „szuper katonák” felspécizéséről nem is beszélve.

via GIPHY

Rick Ifland, az ügyvezető igazgató is a fejlesztés mellett tör lándzsát:

Tudjuk, hogy egyre nagyobb a kierjesztett valóság piaca, de ezt a tech-vállalatok még nem mérték fel teljesen.

Jelenleg nem keresnek külső befektetőket ehhez a projekthez, de két nagy cég máris bejelentkezett náluk.

Működhet-e a technológia?

Talán. Egy hathónapos, hét alanyt bevonó, nem az Államokban lezajlott klinikai teszt sorozat mindenesetre sikerrel zárult. De további, nagyobb szabású tanulmányokkal is igyekeznek igazolni az implantátum hatékonyságát. Az Omega jelenleg a tengerentúli hatósági engedélyeket várja, és egy-két éven belül Európában is megvethetik a lábukat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló