Tech

Filléres kütyüvel törték fel Elon Musk űrinternetét

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.15 | 16:18

A Starlink rendszerét kompromittáló kutató egészen magas jutalomban részesülhetett.

Kép: Odd Andersen / AFP

Elon Musk most egyáltalán nem lehet boldog, ugyanis mint kiderült, egy 9500 forintos eszköz segítségével viszonylag könnyedén feltörhetőek a Starlink műholdvevő antennái. A módszert a KU Leuven belga kutatója, Lennert Wouters mutatta be a Black Hat biztonsági konferencián, ahol azt is bejelentette, hogy az eszközt nyílt forráskódúvá, azaz szabadon elérhetővé fogja tenni – írta az Interesting Engineering.

Sőt, ezt az egyedi eszközt egy techben kicsit is járatos személy simán össze tudja rakni, amihez egy Raspberry Pi mikrokontrollernél, elektronikus kapcsolóknál, flash-tárolónál és egy feszültségszabályozónál sokkal több nem is szükségeltetik. Mindez nem kerül többe 25 dollárnál, nagyjából 9500 forintnál. A szerkezetet csak rá kell forrasztani egy Starlink tápáramköri lapra (PCB), majd csatlakoztatni kell, mellyel aztán ideiglenesen rövidre zárható a rendszer.

Ez adott utat végül a kutatónak a Starlink teljes hálózatához, a felhasználók elől elzárt rendszeréhez.

Ugyan az eszköz összeállítását szabadon elérhetővé teszi a Githubon, a sebezhetőséget azonnal jelentette a SpaceX bug bounty programján keresztül. A felfedezéséért pedig valószínűleg egészen magas jutalmat kaphatott, amit a vállalat állítólag egy távoli frissítéssel már orvosolt. Wouters azonban megjegyezte, hogy a valódi javítást nem a szoftveres, hanem egy fizikai upgrade jelentené, azaz a Starlinknek újabb vevőegységeket kellene piacra dobni.

A SpaceX gratulált Woutersnek az eredményhez, de egyben arra is rámutatott, hogy az ilyen jellegű hackelés a hálózatra és a felhasználókra nézve valójában nem sok hatással van. A vállalat szerint  egy-egy kompromittált berendezés nem befolyásolhatja az egész hálózatot, bár hozzátették, hogy nehéz megvédeni egy olyan eszközt, amihez egy hacker állandó, ellenőrizetlen fizikai hozzáféréssel rendelkezik. Ezért is biztatnak mindenkit az ilyesfajta hibavadászatra, vagyis arra ösztönöznek mindenkit, hogy próbálják meg feltörni a Starlink rendszerét.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló