Tech

Mostantól senki sem figyelheti meg a Messengeres hívásainkat és beszélgetéseinket

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.17 | 14:48

Mostantól nem csak az írott üzeneteinket titkosíthatjuk a kíváncsi szemek elől, de már a hang és a videohívásainkat sem fülelheti le senki, ha úgy akarjuk.

Kisebb késéssel ugyan, de a legújabb frissítéssel megérkezett a várva várt End-to-End, vagyis a végponttól-végpontig terjedő titkosítás a Facebook Messengerbe. Ez azt jelenti, hogy ha úgy kívánjuk, akkor nem “figyelik” meg többet a beszélgetéseinket – történjen az írásos, hívásos, vagy videohívásos formában. 

Az üzenetek titkosítása ugyan pár éve már elérhető mint választható opció, a hang- és videohívás csak most bővült ezzel a funkcióval.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a titkosított üzenetküldés ne bővült volna. Mostantól lehetőségünk van előre meghatározott ideig látható üzeneteket küldeni, melyek választás szerint 5 másodperctől egészen 1 napig terjedő időintervallumban maradhatnak olvashatóak.

Az újítás azonban még közel sem teljes, ugyanis titkosított csevegéseket csoportosan még nem indíthatunk. Erről a Facebook azt mondta, hogy ezeket a lehetőségeket a következő hetekben fogják tesztelni, majd fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználók számára – erről viszont csak később osztanak meg bővebb információkat.

Továbbá azt is elárulták a frissítés margóján, hogy a végpontos titkosítást hamarosan az Instagramon is bevezetik, melyeket “bizonyos országokban” már tesztelnek. De erről sem közöltek még részleteket a szélesebb körű elérhetőségéről.

Mindez közel sem mellesleg annyit tesz, hogy a titkosított üzeneteket és hívásokat a küldő és fogadó félen túl senki sem láthatja, elméletben nem tárolják, így azt nem használhatják fel semmiféle marketinges és egyéb célból. Ezzel szemben több szakértő is aggályokat fogalmazott meg korábban, akik úgy gondolják a teljesen titkosított Messenger különösen jó táptalaja lehet a szexuális ragadozóknak-zaklatóknak, rosszabb esetben a pedofiloknak, akik leginkább a Facebookon kutatnak az áldozataik után.

A Facebook ezért hangsúlyozta, hogy a titkosított üzeneteket, beszélgetéseket szükség esetén továbbra is lehet számukra jelenteni.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló