Tech

Okosotthon – felesleges körök, vagy a jövő útja?

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.08.26 | 10:18

Egyre nagyobb népszerűséget élveznek már világszerte az okosotthonok, ezért az sem meglepő, hogy Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy leendő ingatlanjukat egy ilyen szisztémára építik fel az automatizálás érdekében.

Az okosotthon kérdése nem ennyire egyszerű, hiszen szinte végtelen mennyiségű lehetőség áll a rendelkezésünkre, így ismert és kevésbé ismert megoldások között kell vacillálnunk. Akik azt gondolják, hogy ezek felesleges és drága megoldások, azok tévednek, hiszen, ha ésszel csináljuk, akár nem is sokkal kerül többe, mint a hagyományos megoldás, és az biztos, hogy sokkal kényelmesebbé válik utána az életünk.

De olyan tényezőket sem hagyhatunk figyelmen kívül, mint a későbbi bővíthetőség vagy a kompatibilitás. Most a három talán legnépszerűbb megoldást nézzük meg közelebbről, amelyek szóba jöhetnek, ha ilyen ingatlan építésén gondolkozunk, vagy a meglévőt szeretnénk okosabbá tenni.

Google

A Google Home a mindenki által ismert cég okosotthonos rendszere, mely éppen azért lett az egyik piacvezető megoldás, mert rengetegen használják. Ez alapvetően nem más, mint egy közönséges okoshangszóró, melynek egy mesterséges intelligencia, név szerint a Google Asszisztens adja az alapját. Ez hangutasításokkal képes végrehajtani parancsainkat, elindítja a zenét, keres az interneten, felolvas egy emailt, illetve kezeli az okosotthonunkat.

Az átfogó Google-integráció egészen elképesztően nagy lehetőségeket tud nyújtani, melybe okostelefonunkat is könnyedén bevonhatjuk. Mivel állandó tanulásban van, jól képes idomulni hozzánk, így mindenki számára könnyedén és gyorsan használható.

De most lépjünk is tovább az okosotthonos funkciókra. Itt a Google Home hatalmas kompatibilitással bír, a legtöbb nagy gyártó terméke összekapcsolható vele. Noha működtetéséhez elengedhetetlen legalább egy alapszintű angoltudás. A hangutasításokhoz komplett tevékenységi láncolatokat köthetünk, így elegendő lehet csak ráköszönni az asszisztensre ahhoz, hogy bekapcsoljon a televízió, felkapcsolódjon a villany, esetleg felhúzódjon a redőny, és elinduljon a kedvenc zeneszámunk. A legnagyobb hibája azonban az, hogy csak egy Google fiókot tud kezelni egyszerre, ami egy több fős háztartásban komoly gondokat okozhat.

Amazon

Az Amazon Alexa is mesterséges intelligenciára épülő okosotthonos rendszer, melyet az úgynevezett Echo hangszóró köré építették fel. Itt is tudunk az interneten keresni, vagy csak bekapcsolni egy lámpát, hiszen a rendszer folyamatosan kapcsolatban áll minden a rendszerbe bevont elemmel. De akár az okostelefonunkkal is vezérelhetjük a lakás elemeit. A rendszer legnagyobb előnye a szabadon programozhatóságban rejlik.

Elég csak kimondanunk például azt, hogy melegünk van és a mesterséges intelligencia rögtön lejjebb tekeri a fűtést, de egy egyszerű Good Night kulcsszóval lekapcsolja az összes világítást a lakásban, kikapcsolja a TV-t, bekapcsolja a riasztót, és akár ébresztőt is állít reggelre.  A rendszer előnyei, hogy az Echo hangszóróval kiegészülve nemcsak a fejlesztők, hanem mi is el tudjuk ezeket a lehetőségeket készíteni, így a rendszer minden elemét a saját felhasználásunkhoz tudjuk igazítani. A Google rendszeréhez hasonlóan ez is képes tanulni, és akár a rosszabb angol kiejtéssel is bőven elboldogul. Persze itt nincs meg a szokványos Google integráció, de némi utánajárással, és kompromisszumképességgel ezek pótolhatók, és a saját véleményem szerint jobban is használhatóak.

Apple

Az Apple HomeKit a Siri névre keresztelt mesterséges intelligenciával dolgozik együtt, azért hagytam ezt a végére, hiszen ez a legkevésbé praktikus megoldás hazánkban. A HomeKit legnagyobb előnye, hogy mindent összegyűjt, nincs szükség ezernyi másik applikációra, segít bekapcsolni a rendszerbe az összes egységet, hogy mi egyetlen felületen keresztül irányíthassunk mindent, és ha Apple telefonunk vagy tabletünk van már egyből tudjuk ezeket használni. Itt is lehetőségünk van arra, hogy komplett parancssorokat állítsunk neki össze. Azonban a legnagyobb előnye az, hogy miközben a gyártótól megszokott magas szintű biztonságot kapjuk, ésszerűen és logikusan vezérelhető marad a teljes rendszer.

Lényeg, a lényeg!

És akkor a lényeg, ez a rendszer nem feltétlenül drágább a hagyományos megoldásoknál. Az okosotthon rendszerekbe integrálható, állítható színű LED izzók már kétezer forint környékén beszerezhetővé váltak itthon is, ezeket könnyedén és gyorsan tudjuk integrálni, majd kényelmesen vezérelhetjük őket. Persze a termosztátok, redőnyök drágábbak, mint a hagyományos társaik, de ha merünk külföldről rendelni, akkor sokkal jobban járunk. Főleg, ha hosszú távra tervezünk egy ilyen rendszerrel.

A Google és az Amazon központi eleme már 15-20 ezer forint környékén beszerezhető, és ha másra nem is használjuk, csak arra, hogy kicsit kényelmesebbé tegyük az életünket akkor ez nem egy túl nagy összeg. Ezek a rendszerek és megoldások segítenek abban, hogy kicsit okosabbá varázsoljuk az otthonunkat, és kényelmesebbé tegyük az életünket. Egyedül csak a nyelvi korlátok jelenthetnek akadályt, de azért az alapvető angoltudással könnyen el lehet a digitális asszisztensekkel kommunikálni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.