Tech

Itt a mesterséges intelligencia, ami ötöst kapott egy nyolcadik osztályos dolgozatra

Durva áttörés, ennek az eredménynek köszönhetően jóval okosabb öntanuló algoritmusokat fejleszthetnek.

(kép: 123rf)

Négy évvel ezelőtt összeült hétszáz tudós, és megalkottak egy mesterséges intelligenciát, ami képes volt 60 százalékot elérni egy nyolcadikosoknak kitalált, logikai kérdésekből álló dolgozatban.

Ehhez képest most az Allen Institute elkészítette Aristót, ami egy hasolnó teszten ért el 90 százalékot. A tudósok egy Bert nevű algoritmust vettek alapul, amit ráengedtek több ezer könyvre és cikkre, hogy fejlesszék a nyelvfelismerését. A végére képes volt egy-egy hiányzó szóval is értelmezni a mondatokat.

Tehát Aristo nyelvben nagyon erős, ábrával ellátott feladatokat viszont képtelen megoldani, szövegeseket viszont nagyon is jól. Itt egy példa:

Melyik esetben csökkene az erdőben élő mókusok száma?

  1. A ragadozók számának csökkenésével.
  2. A mókusok közötti verseny csökkenésével.
  3. A rendelkezésre álló élelem növekedésével.
  4. A gyakoribb erdőtüzekkel.

Aristo erre simán rávágta, hogy az erdőtüzek elszaporodásával csökkenne a mókusok száma. Ettől függetlenül nem okosabb, mint egy nyolcadikos, a szektorban viszont igen csak nagy dolgok jöhetnek létre ennek a kutatásnak köszönhetően. Oren Etzioni, a Washingtoni Egyetem volt professzora felügyelte az Allen Institute tevékenységét. Ő azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy

Ennek komoly üzleti következményei lesznek. Nagyon bízom benne, hogy teljesen új generációs termékek kerülnek majd a piacra, mind startupoktól és nagyvállalatoktól is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.