Tech

Bíznál egy robotban, ami szerelmi tanácsokat ad?

Meg van az érzés, amikor kapsz egy üzenetet a kiszemeltedtől, és nem tudod eldönteni, hogy te is tetszel-e neki? Ilyenkor az ember általában elküldi a legjobb barátjának az üzenetváltásokat, és ketten próbálják megfejteni az apró utalásoknak tűnő dolgokat. Na, erre nincs szükség, ha valaki a Mei nevű mesterséges intelligenciát választja szárnysegédül.

Tavaly szeptemberben jött ki az androidos verzió, ami azt vizsgálta az üzenetek alapján, hogy összeillik-e két ember. Ezt öt jellemvonás alapján tette: nyitottság, érzelemkezelés, lelkiismeretesség, kedvesség és extrovertáltság. Most elérhető lett iOS-re is, amit megfejeltek egy új funkcióval. A Mei képes megmondani, hogy az üzenetek inkább baráti jellegűek, vagy flörtölésről van szó.

Egy százas skálán mutatja, hogy mennyi romantika szorult az üzenetváltásba. Az alábbi ábrán látható, ahogy az alkalmazás latolgatja, mennyi esély van arra, hogy a másik fél belénk zúgott.

Mei nem dolgozik ingyen, kilenc dollárba kerül nála száz kredit, ami egy üzenetváltás átvizslatására elegendő. Jelenleg csak a WhatsAppal működik, ahonnan ki lehet másolni egy egész beszélgetést. Legalább ezer szóra van szükség az elemzéshez, hogy az algoritmus hatékonyan működjön.

A Wired újságírónője kipróbálta, a barátjával viszont nem sikerült, mert nem használták eleget az egyetlen alkalmazást, amivel működik. Egy katonával viszont ment a dolog, nála 24 százalék esélyt adott arra, hogy bejön neki. Volt a tarsolyában egy üzengetés egy olyan férfival, akivel randizgatott, neki 43 százalékot adott. Egyetlen emberről mondta azt, hogy jó eséllyel belezúgott, egy gyerekkori barátjáról, aki egy meleg férfi.

Felkereste az alkalmazás készítőjét, Es Lee-t, aki azután kezdett fejleszteni, miután egy barátját csúnyán kikosarazta egy nő. Miután átpörgette az üzenetváltásaikat jött rá, hogy a bartája teljesen félreértelmezte a jeleket. Ekkor jött rá, hogy a szöveges üzenetek valamelyest hasonlítanak a testbeszédre.

Írjak vissza egyből vagy várjak kicsit? Használjak mosolygós fejet?

Lee rájött, hogy erre bizony rá lehet ereszteni egy mesterséges intelligenciát. Több százezer üzenetváltást vetett oda a robotnak, ami észrevett olyan dolgokat. Elég egyértelmű jel például, ha valaki azt írja, „hiányzol”, de vannak rejtettebb jelek is. A romantikus töltetű üzenetek gyakrabban tartalmazzák például azokat a szavakat, hogy éjszaka vagy álom.

Valószínűleg tényleg segítséget nyújthat a Mei, persze nagy kérdés, hogy mennyire kell ez nekünk. Hol marad az izgalom, ha egy robot megmondja, hogy 86 százalék esély van arra, ha egy lány beléd zúgott?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló