Tech

A történelem legnagyobb adatrablása történt a Yahoo-nál

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.23 | 13:29
  • trendindex: 5

Soha korábban nem lopták még el egyszerre olyan sok felhasználó adatait, mint a Yahoo-tól. Az eset ráadásul még 2014-ben történt, de a cég vezetői azt állítják, hogy csak idén augusztusban értesültek az adatlopásról.

Személyes adatokat, azaz neveket, telefonszámokat és email címeket, valamint titkosított jelszavakat loptak el a Yahoo-tól. A tolvajok még úgynevezett “titkosítatlan biztonsági kérdéseket és válaszokat” is meg tudtak szerezni. A cég egyes ügyfeleinek bankártyaadatait is tárolja, de a vezetők azt állítják, hogy a felhasználóiknak nem kell félteniük a pénzüket: a tolvajok nem jutottak hozzá a banki adatokhoz.

Orosz szál is lehet

A lopás 2014-ben történt, a cég viszont azt állítja, hogy csak most augusztusban szerzett tudomást róla. Ha ez valóban így van, akkor egy hónapot kellett várni arra, hogy az ügy nyilvánosságra kerüljön. Az ügyet az FBI is vizsgálja. A Yahoo első közleményeiben azt állítja, hogy a hackertámadást egy állam is támogatta, ám azt nem közölték, hogy melyik országra gondolnak.

A Reuters hírügynökségnek titkosszolgálati források azt mondták, hogy az adatlopás hasonlít olyan esetekre, amilyeneket korábban az orosz titkosszolgálatokhoz köthető támadók követtek el.

Az esetre úgy derült fény, hogy augusztusban egy „Peace” álnevű hacker 200 millió Yahoo-felhasználó adatait próbálta eladni. A cégnél először azt hitték, hogy egy kisebb horderejű támadás áldozatai. Azt csak csütörtökön ismerték el, hogy súlyosabb az eset, mint gondolták; 200 helyett 500 millió felhasználóról van szó, így ez a történelem eddigi legnagyobb (ismert) adatállomány-lopása. A BBC felállított egy 10-es listát, ahol a jelenlegi állás szerint a MySpace követi a Yahoo-t, tőlük egyszer 359 millió felhasználó adatait kaparintották meg.

Kép: Google
Kép: Google

 

Pont egy hónappal azelőtt, hogy a cég értesült volna a lopásról, a Yahoo-t közel ötmilliárd dollárért vette meg a Verizon telekommunikációs óráiscég. Az új tulajdonos állítólag csak néhány nappal ezelőtt értesült az esetről.

Késlekedtek

A Yahoo-t egyre többen támadják amiatt, mert későn vette észre a támadást, és amikor már tudott az ügyről, akkor is hallgatott. Nikki Parker, a Covata biztonsági cég alelnöke szerint alapos hatósági vizsgálatra számíthat a Yahoo, ráadásul a média és a közvélemény is támadni fogja a késlekedés miatt. “A vállalatok nem titkolhatják el az adatszivárgásokat, gyakorlatilag feltartott kézzel kell a nyilvánosság elé állniuk, hogy mindenki lássa: elkötelezettek a probléma megoldása iránt” – mondta a szakértő.

„Aggályos, hogy egy 2014-ben elkövetett törvényszegést ilyen sokáig nem észleltek. Az is meglepő, hogy a nyilvános közleményt csak ilyen hosszú idő után adtak ki” – ezt pedig Alan Woodward, a Surrey Egyetem professzora mondta. „Azt hittem, hogy a legtöbb cég mára megtanulta, jobb hamarabb közzétenni az ilyesmit” – tette hozzá.

Ha használsz bármilyen Yahoo-szolgáltatást, a cég azt javasolja, hogy változtasd meg a jelszavad, ha ez még 2014 óta nem történt meg.

Az ezredforduló környékén a legsikeresebb internetes szolgáltató cégnek számított a Yahoo. 125 milliárd dollárt ért a csúcson, de 2010-hez közeledve egyre inkább kicsúszott alóla a talaj, ez vezetett ahhoz, hogy megvette a Verizon. A cég motivációja egyszerűen annyi volt a vásárlással, hogy hozzáférjenek a Yahoo hatalmas felhasználói bázisához. 2014-ben még közel 8 milliárd dolláros nyereséget termeltek, de 2015-ben jött a mélyrepülés: több mint 4 milliárd dollár veszteséggel zárták a tavalyi évet. Ettől függetlenül havonta több mint egymilliárd felhasználója van a Yahoo oldalainak, amit a Verizon célzott hirdetésekre használhat.

Forrás: BBC


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.