Lélek

Félnek szabit kérni – Egyre több fiatal munkavállaló választ csendes nyaralást

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.11 | 13:30

Új munkahelyi trendnek számít a csendes vakáció, ahol az alkalmazottak nem vesznek ki hivatalosan szabadságot – de akkor miről szól ez a fiatal munkavállalók körében egyre divatosabb szokás és egyáltalán miért alakult ki?

Csendes nyaralás? Vajon mit takar ez a fiatal munkavállalók körében egyre növekvő tendencia?

A Harris Poll legutóbbi felmérése szerint ez egy új munkahelyi trend, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottak nem vesznek ki rendes szabadságot.

Vagyis, hivatalos értesítés nélkül mennek szabadságra, amely a valóságban nem igazán az. A jelentés szerint a munkavállalók 28 százaléka tett így, anélkül, hogy hivatalosan szabadnapokat kért volna a munkáltatójától.

A szám magasabb a fiatalabb munkavállalók körében – az Y-generációs alkalmazottak 37 százaléka, míg a Z generációsok 24 százaléka számolt be arról, hogy „csendes vakáción” vett részt.

„Ez a megközelítés nemcsak abban segít, hogy a dolgozók ne érezzék kényelmetlenül magukat a munkahelytől való teljes elszakadás miatt. Azt a szélesebb tendenciát is szemlélteti, hogy egy generáció innovatív módszereket talál a munka-magánélet egyensúlyára, egy olyan kultúrában, amely ritkán kapcsol ki teljesen” – mondta Libby Rodney, a The Harris Poll stratégiai igazgatója az Euronews Nextnek.

Egyre többen választják a csendes vakációt a fiatal munkavállalók közül – Fotó: pixabay

Az alkalmazottak különféle megoldások révén biztosítják maguknak a csendes vakációt. Ez magába foglalja például az e-mailek automatikus ütemezését, amelyeket munkaidő után küldenek el, hogy a termelékenység benyomását keltsék és az egér mozgatásával akkor is aktívnak tűnjenek, ha nem azok.

A jelentés egyébként egy 2024 áprilisában online felmérésen alapul, amelyet 1.170, 18 év feletti amerikai munkavállaló részvételével végeztek.

A legérdekesebb azonban az, hogy a The Harris Poll szerint a csendes szabadságra való hajlam nem abból fakad, hogy az alkalmazottak nem kapnak elegendő fizetett szabadságot vagy szabadnapot.

A válaszadók 83 százaléka elégedett cége szabadságpolitikájával – 78 százalékuk mégsem használja ki a rendelkezésre álló szabadidőt.

A jelek szerint azért, mert szoronganak és nem szeretnék veszélyeztetni a munkahelyüket.

A felmérés rámutat, hogy a tendencia leginkább a fiatalabb munkavállalók esetében jelentős, mivel a Z generációsok 89 százaléka, az Y-generációsoknak pedig 83 százaléka számolt be arról, hogy különböző okok miatt nem használja ki teljesen a számára engedélyezett szabadságot.

„Az Y-generáció csendes vakációja nemcsak az irodán kívüli tartózkodást jelenti. Olyan tágabb problémákat tükröz, mint a kapcsolatfelvétel képtelensége, a szabadságkérés miatti szorongás és nyaralásra szánt napok ki nem használása” – mondta Rodney.

A tendencia mögött meghúzódó okok között többek között a nyomás szerepel, hogy mindig rendelkezésre álljanak, a nagy munkateher, a bűntudat, valamint a főnökeik vagy munkaadóik véleményével kapcsolatos aggodalmak.

Rodney szerint már a szabadidő puszta kérése jelentős szorongást vált ki az alkalmazottakban.

A jelentés azt mutatja, hogy különösen az amerikai munkavállalók küzdenek ezzel a problémával, nem képesek megtalálni a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát az országban jelenlevő, megdicsőült munkakultúra miatt.

A légkör, melyben az ismétlődő elbocsátások és a gazdasági bizonytalanság jellemző, a dolgozók egyre gyakrabban választják a csendes vakációt, hogy megóvják munkahelyük biztonságát – foglalta össze a tendenciát a szakember.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló