Tech

Németországban a Facebook orrára koppintottak

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.27 | 12:57

A Facebook félrevezeti a felhasználóit - olvasható a német adatvédelmi biztos közleményében. A céget eltiltották a WhatsApp-felhasználók adatainak tárolásától.

Németországban közigazgatási végzéssel eltiltották a Facebook közösségi portált üzemeltető társaságot a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás felhasználói adatainak rögzítésétől és tárolásától. A Hamburg tartományi adatvédelmi biztos hivatalának keddi közleménye szerint a Facebook nem tartotta be a WhatsApp felvásárlásakor – 2014-ben – tett azon ígéretet, hogy a két szolgáltatás felhasználóinak adatait elkülönítve kezelik.

“A Facebook félrevezeti a felhasználókat”

– olvasható a biztos közleményében. A cég szerinte megsérti a nemzeti adatvédelmi előírásokat. A WhatsApp-felhasználók  személyes adatait az érintettek felhatalmazása és bármiféle jogszabályi alap nélkül kezeli – áll a közleményben, amely szerint a Facebooknak törölnie kell a WhatsApp felhasználói adatbázisából beszerzett adatokat.

Martin Schemm – a tartományi adatvédelmi biztos – kiemelte: az Európai Unió Bírósága egy júliusi ítéletében megerősítette, hogy a helyi, nemzeti  adatvédelmi előírásokat kell alkalmazni, amennyiben egy vállalkozás az adott országban működő telephelye révén használ fel adatokat, a Facebooknál pedig éppen a hamburgi képviselet felelős a hirdetési üzletág német nyelvű tartalmaiért.

A tiltó közigazgatási végzés mintegy 35 millió német WhatsApp-felhasználó adatait védit. Nekik kell dönteniük arról, hogy felhasználói profiljukat összekapcsolják-e Facebook-profiljukkal. Ehhez a Facebooknak engedélyt kell kérnie tőlük, és ez nem történt meg – mondta az adatvédelmi biztos.

Hozzátette, hogy a végzés annak a sok millió embernek az adatait is védi, akiknek elérhetősége szerepel a német WhatsApp-felhasználók kontaktlistáján.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló