Tech

Videó készült a gépről, amivel az amerikai elnök repül majd egy esetleges atomháború esetén

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.27 | 19:39

Egy ilyen cím után mindenki a világ legszuperebb repülőgépére gondolna, de az E-4B Nightwatch-ban kívülről semmi különleges nincsen.

Első ránézésre egy egyszerű utasszállító gép (az is, egy Boeing 747-200-ból van átalakítva), és ha tovább vizsgálgatjuk, akkor sem találunk rajta túl sok érdekességet, maximum belülről. Az E-4B Nightwatch (vajon a Trónok harca Éjjali őrsége ihlette a nevét?) az egyik olyan gép (összesen 4 van belőle), ami egy váratlan atomháború esetén be tudja tölteni az ideiglenes, légtérben keringő főhadiszállás szerepét. A kaliforniai Travis Légibázison lencsevégre kapott repülő feladata viszonylag egyszerű: támadás esetén elmegy az elnökért (vagy aki éppen a főnök), aki felszáll ide a vezérkarral (már ha marad erre idejük, vagy ha nem jutnak el egy biztonságosabb bunkerig), majd titkos útvonalon röpködve keringenek az USA felett (akár napokig, ha meg tudják oldani a tankolást a levegőben), amíg alattuk az ellenség szétbombázza az országot, ők viszont innen irányítva ki tudják lőni a saját arzenáljukat a válaszcsapáshoz. Ehhez pedig tényleg nem kell más, csak egy egyszerű utasszállító, plusz némi spéci kommunikációs berendezés, hogy meg tudják nyomni a nagy piros gombokat. A hadügyminiszter alapból ilyennel utazik külföldre:

A Rare Peek Inside The E-4B ‘Doomsday’ Plane

Take a rare peak inside of a U.S. Air Force E-4B aircraft on the flight line at Travis Air Force Base, California. The Boeing E-4 Advanced Airborne Command Post, with the project name “Nightwatch”, is a strategic command and control military aircraft modified from Boeing 747-200 and operated by the United States Air Force.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.