Tech

Magyar feltaláló előtt tiszteleg a Google

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.29 | 07:12

Budapesten jött az ötlet, de Argentínából indult világhódító útjára a golyóstoll.

Bíró Lászlónak, a golyóstoll feltalálójának 117. évfordulójára emlékszik a Google egy animált logóval. A képen az látható, ahogy a golyó segítségével folyamatosan érkezik a tinta a papírra. Játszani nem lehet a logóval, interaktivitást sem kínál, de remekül elmagyarázza, hogyan működik a toll.

biro_patent

A golyóstoll egyike azoknak a találmányoknak, ami ugyan egy magyar fejéből pattant ki, de nem Magyarországon vált üzleti sikerré. Az 1931-es budapesti nemzetközi kiállításon bemutatta ugyan a találmányt, a zsidótörvények miatt azonban elköltözött az országból, szabadalmi védettségetet már Franciaországban kért a tollra. 1940-ben Európát is elhagyta, Argentínában telepedett le. A szabadalom eladásából gazdag és ismert ember lett, volt miből kikísérletezni további találmányait. Argentínában ma Bíró születésnapja egyben a feltalálók napja is.

Az oroszok meg a ceruza

És ha már úgyis  a tollakról van szó, van még egy toll, aminek nincs köze a magyarokhoz, de érdekes. Ez az amerikai Fischer űrtoll, amiről a városi legenda azt tartja, hogy milliónyi állami dollárból fejlesztették ki, míg az oroszok egyszerűen ceruzát vittek az űrbe. A sztori, ahogy az lenni szokott, félig igaz. A NASA valóban belekezdett egy fejlesztésbe, de a költségek miatt leálltak vele. Mindkét űrügynökség használt ceruzákat, míg a Fischer ki nem fejlesztette az űrtollat. 1969-ben az oroszok is rendeltek egy százas szállítmányt az űrtollból.

122826517_22fa212f6e_b

És hogy miért nem felelt meg a ceruza? Mert a grafit vezeti az áramot. Kevés dolog hiányzik annyira egy űrhajón, mint egy kitört, szabadon szállongó ceruzahegy, ami zárlatot vagy elektromos tüzet okozhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló