Tech

Magyar feltaláló előtt tiszteleg a Google

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.29 | 07:12

Budapesten jött az ötlet, de Argentínából indult világhódító útjára a golyóstoll.

Bíró Lászlónak, a golyóstoll feltalálójának 117. évfordulójára emlékszik a Google egy animált logóval. A képen az látható, ahogy a golyó segítségével folyamatosan érkezik a tinta a papírra. Játszani nem lehet a logóval, interaktivitást sem kínál, de remekül elmagyarázza, hogyan működik a toll.

biro_patent

A golyóstoll egyike azoknak a találmányoknak, ami ugyan egy magyar fejéből pattant ki, de nem Magyarországon vált üzleti sikerré. Az 1931-es budapesti nemzetközi kiállításon bemutatta ugyan a találmányt, a zsidótörvények miatt azonban elköltözött az országból, szabadalmi védettségetet már Franciaországban kért a tollra. 1940-ben Európát is elhagyta, Argentínában telepedett le. A szabadalom eladásából gazdag és ismert ember lett, volt miből kikísérletezni további találmányait. Argentínában ma Bíró születésnapja egyben a feltalálók napja is.

Az oroszok meg a ceruza

És ha már úgyis  a tollakról van szó, van még egy toll, aminek nincs köze a magyarokhoz, de érdekes. Ez az amerikai Fischer űrtoll, amiről a városi legenda azt tartja, hogy milliónyi állami dollárból fejlesztették ki, míg az oroszok egyszerűen ceruzát vittek az űrbe. A sztori, ahogy az lenni szokott, félig igaz. A NASA valóban belekezdett egy fejlesztésbe, de a költségek miatt leálltak vele. Mindkét űrügynökség használt ceruzákat, míg a Fischer ki nem fejlesztette az űrtollat. 1969-ben az oroszok is rendeltek egy százas szállítmányt az űrtollból.

122826517_22fa212f6e_b

És hogy miért nem felelt meg a ceruza? Mert a grafit vezeti az áramot. Kevés dolog hiányzik annyira egy űrhajón, mint egy kitört, szabadon szállongó ceruzahegy, ami zárlatot vagy elektromos tüzet okozhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló