Tech

A Nagy Testvér most is jelen van az életünkben, és igen, úgy hívják, hogy Facebook

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.13 | 06:46

Tényleg lehallgat minket a legnagyobb közösségi oldal? Mit lehet tenni a célzott hirdetések ellen?

George Orwell kultikus regénye, az 1984 a negyvenes évek végén jelent meg az Egyesült Királyságban. A kötet nyomasztó jövőt írt le, amelyben egy végletekig dikatatórikus államhatalom a polgárainak mindent egyes lépését ellenőrizni tudja, sőt, a gondolataikon is uralkodik. A Nagy testvér nevű személy lát mindent, amit az emberek tesznek, és a kormány központilag szabályozott propagandával, kémkedéssel, megfigyeléssel és gondolatszabályozással irányítja az állampolgárokat.

Ismerős mindez valahonnan, ugye?

Jelenleg a Big Brother nem is annyira egy kommunista vagy ultrafasiszta kormány vagy egy politikai párt jelképe, hanem sokkal inkább az a világ, amiben élünk. Igen, a magánélet gyakorlatilag totális megszűnéséről lesz szó, és arról, hogy mindig mindent megosztunk a hétköznapjainkról a közösségi médiában.

Köszöntelek a jövőben, 2017-ben

Az internet atyjának tartott matematikus és informatikus, Vint Cerf már 2013-ban arról írt, hogy a magánélet valójában teljes anomália: ez ma már szinte csak a szerzetesek, a külvilágtól elzártan vagy a szektában élők sajátja.

Greg Ferenstein szakíró is egyetértett Cerf állításával, és néhány éve 46 képen keresztül mutatta be a magánélet és az adatvédelem 3000 éves történetét, amelyből kiderült az is, hogy a magánélet fogalmát csak az ipari forradalom idején kezdte használni az emberiség.

A közösségi média térhódításával most újra ott tartunk, hogy a magánélet teljesen elveszítette a jelentőségét – és itt nemcsak a Facebookra és az Instagramra kell gondolni. Képzeljük csak el, hogy egy-egy emberről mennyi információ érhető el azonnal: fotók, személyes adatok, állapotfrissítések, taggelések, események, helyek, és így tovább. Az nem számít, ha valaki csak nagyon kevés dolgot oszt meg magáról a közösségi oldalakon, még így is sok metaadat alkotja egy-egy felhasználó digitális személyiségét.

A cégek többet tudnak rólunk mint bárki

Ennek hatására most már az a helyzet, hogy egy-egy cég ma már többet tud rólunk, mint mi róluk.

A Dél-floridai Egyetem professzora, Kelli Burns 2016-ban azt állította, hogy a Facebook valóban lehallgatja a telefon mikrofonján keresztül, hogy miről beszélgetünk. A közösségi oldal elismerte, hogy a telefonra telepített applikáció figyel arra, mi történik körülötte, ez azonban csak azt jelenti, hogy megnézi, mit hallgatnak vagy néznek az emberek, és felajánlja, hogy ezzel kapcsolatos tartalmakat posztoljanak.

A professzor meghatározott témákról beszélt a telefonján, majd azt tapasztalta, hogy az ezekhez passzoló hirdetések jelentek meg neki az oldalon. A Facebook szóvivője erre azt válaszolta, hogy nem arra használják a mikrofonokat, hogy azzal a hirdetéseket vagy a hírfolyamot bármilyen módon befolyásolják. Csupán arról van szó, hogy a hirdetők az emberek érdeklődése és más demográfiai adatok alapján tudnak személyre szabott ajánlatokat kitenni.

Mit tehetünk az ellen, ha nem szeretnénk személyre szabott hirdetéseket kapni?

Persze mi magunk is tehetünk a Facebook hirdetési módszere ellen. Itt van négy lehetőség:

  • távolítsuk el a telefonunkról a közösségi oldalakat
  • keressünk más oldalakat, és azokat használjuk
  • keressünk olyan appokat, amelyek blokkolják a hirdetéseket és a hangfelvételeket
  • állítsuk át a Facebookon a hirdetési beállításokat

Ha néha úgy tűnik az oldal lapozgatása közben, hogy a Facebook személyesen ismer bennünket, ezt azért érezzük, mert így is van. Az algoritmusok követik a lájkolásokat, megtekintéseket, kattintásokat, minden lépésünket. Viselkedésünkből mélyreható következtetéseket vonnak le a szerverek, tárolják másoknak kiárusított adatbázisok.

Mit lehet ez ellen tenni?

Ha nem kívánjuk, hogy adataink harmadik félhez – hirdetőkhöz – kerüljenek, kattintsunk számítógépen a Facebook profilunk jobboldali lenyíló menüjébe, válasszuk a Beállítások menüt. A megnyíló ablakban balra katt a Hirdetések/ Hirdetés beállításai-ra, s itt állítsunk minden Igent Nem értékre.

Fotók: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló