Tech

Ideért a nagy amerikai netkimaradás, mindenki kapaszkodjon a böngészőjébe!

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.21 | 19:15

Nem jön be a Twitter? Nem szól zene a Spotifyról? A kimaradások hátterében egy amerikai gigatámadás áll.

Amerikai idő szerint reggel óta tart a Dyn DNS amerikai internetes cég szerverei ellen intézett túlterheléses támadás. Semmi nem utal arra, hogy csillapodna a hevessége.

Az európai felhasználókat eddig többnyire nem érték el a támadás hatásai. Míg az amerikai lapok az internet haláláról beszéltek, mi nyugodtan twitterezhettünk vagy hallgathattunk zenét a Spotify-ról. Mostanra azonban már észlelhető, hogy valami nincs rendben. A Twitterről beágyazott képek eltünedeznek, nem jelennek meg.

Mi történik?

A Dyn egy olyan DNS szolgáltató, amelynek a szolgáltatásait nagy játékosok is használják. Olyanok, mint a Twitter, Spotify, a Sony Playstation üzletága és így tovább. A DNS pedig az a technológia, amely a webcímeket (például nuus.hu) összeköti azokkal a szerverekkel, amelyeken az adott oldal található (esetünkben 95.140.35.55 a szerver címe). Szóval olyan, mint egy tudakozó vagy egy telefonkönyv. És mivel a tudakozó nem érhető el, mert lekérésekkel bombázzák, így nem ér rá velünk foglalkozni, ezért a böngészőnk nem tudja, hol van például a Twitter.

Mikor lesz vége?

A Dyn már egyszer jelentette a nap folyamán, hogy minden rendben, hamarosan visszaáll a rend. Ennek azonban egyelőre nincs sok látszatja. A netes problémákat jelző Downdetector oldal szerint változatos helyeken vannak még internetes kimaradások. Ha nem is a Dyn szerverei mondják épp be az unalmast, Twitter például nem nagyon van Nyugat-Európában és New York államban, és a Spotify-jal is akadnak gondok.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló